Над България ще има пренос на сахарски прах в понеделник и вторник, съобщават от НИМХ.

Концентрацията на праховите частици във въздуха над западната половина на страната ще бъде със средни до високи нива, докато на изток те ще са по-ниски и хората там ще дишат по-спокойно.

Преносът на сахарски прах е явление, което е обичайно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация относително често води до увличане на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен пренос достигат и до нашата страна.

Във вторник, когато въздушните потоци ще са предимно от северозапад, концентрацията на сахарски прах над страната ще започне да намалява.

Качеството на въздуха ще се подобри окончателно чак в края на седмицата следващата седмица (около 4-5 април), когато над страната ни се очаква да премине студен атмосферен фронт със силен западен вятър, твърдят синоптиците.

Междувременно обаче лекарите съветват по-чувствителните хора, особено тези с астма и ХОББ, да слагат маска за лице, когато излизат навън. При тях може да се наблюдава засилена кашлица вследствие на дразнене в долните дихателни пътища.

Eто какво информират и от Meteo Bulgaria: Концентрацията на сахарски прах в атмосферата отново достига високи нива. Небето навън е "мътно", видимостта – намалена. Днес е основно на запад, но утре облакът ще обхване цялата страна.

Сахарският прах е затрупал и Италия, както става видно от тази снимка.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук