В Италия местната власт дава от осем до 20 години затвор за трафикантите с хора, където много често жертвите се малтретират трудово, сексуално и по-най различен начин. Това заяви италианският комисар Ана Бонифачи, която е карабинер в Италия. Изказването й беше направено на Международна конференция относно правата на жертвите на трафик на хора и тяхната закрила, проведена в Грандхотел "София", предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Италианската гостенка каза, че осем години е минималната присъда за трафикантите, като там няма възможност те сключват извънсъдебно споразумение. Срещу престъпниците се изправят двама прокурора, като трафикантите веднага се поставят в изолация, без да имат никакъв достъп до никого. Гостенката заяви още, че има големи трудности в общуването с жертвите на трафик, като много често за ромите от България и Румъния е почти невъзможно да се осъществи контакт поради отсъствието на преводач и неразбирането на жертвите на всякакви международни езици. Според нея само 2-3 % от пострадалите при трафик хора се съгласяват да дадат показания, като това да се получи е много важен началният ход. В Италия полицаят винаги работи с помощник, който съдейства за разпита на жертвите. Там също съществува инспекция по труда, но отделно в полицията има специален отдел, който се занимава с незаконно работещите. Всичките жертви от България и Румъния смятали, че тежкото им положение ще е временно, а после щели да им предложат договор, което на практика не се случвало.
В Италия има 117 хил. карабинери като 500 от тях са жени, което не позволява жертвите от нежния пол да не бъдат разпитвани от мъже. В Италия много често като основна мярка е използвана и конфискацията на имотите, като по този начин се удря финансовата мощ на трафикантите, заяви комисар Бонифачи. /Милан Николов, БЛИЦ