Осем години от първия терористичен атентат в новата история на България се навършват днес. На 18 юли 2012 г., около 17,23 ч на Летище Бургас, в квартал „Сарафово“ камикадзе взриви бомба до автобус с израелски летовници.

Седем души бяха убити на място, а други 35 бяха ранени. Сред загиналите са петима израелски туристи, българският шофьор на автобуса - Мустафа Кьосов и атентаторът. Осем години след терористичния акт двама от участниците в кървавата атака продължават да се издирват, пише "Труд".

Атентаторите са избрали момент за пъкления си план, когато туристическият сезон е в разгара си. На летището самолети с туристи кацат и излитат през няколко минути. Загиналите израелци са кацнали минути преди взрива и чакали автобусът им да ги отведе към хотела им в курорта Слънчев бряг. Никой не предполага, че в това време на летището се намират и трима души, които са готови да взривят бомба и да убият невинни хора.

Както по-късно става ясно взривното устройство е с 3 килограма тротилов еквивалент - мощност, способна да отнеме живота на много хора. По време на разследването става ясно, че бомбата е сглобена у нас. Частите са били в багажа на терористите, пристигнали с влак от Полша. У нас атентаторите са наели квартира, където са сглобили адската машина. 

Разследващите установиха, че зад терористичния акт дело на камикадзето Мохамад (23 г.), гражданин на Франция. Другите участници са 27-годишният канадец Хасан ел Хадж Хасан и 35-годишният Мелиад Фара, който сглобил бомбата. Той е жител на Австралия, където е и живял. Произходът и на тримата е от Ливан.

Хасан бил "мозъкът" на операцията. Той измислял квартирите, наемал коли под наем, грижел се за маршрутите, по които да минават, без да се издадат и да дадат повод за съмнение. Тримата са ползвали у нас фалшиви документи - американски книжки за шофьори.

Навсякъде са се представяли с фалшива самоличност. Наемали стаи в малки семейни хотели, разглеждали летището, теглили пари от банкомати, вземали коли под наем. Така например Мохамад Хасан ел Хюсеини е ползвал фалшивата самоличност на Жак Филип Мартен. Вторият - Мелиад Фара, се представял за Браян Джеремая Джеймисън, а Хасан ал Хадж Хасан използвал документ на името на Ралф Уилям Рико.

По време на един от разпитите на свидетели по делото, жена от Несебър, в чийто хотел е бил отседнал Хасан, каза, че той си поръчвал само сьомга, плащал винаги ден за ден и обяснявал, че дошъл в България, за да си търси жена. Всички го мислели за студент, тъй като по това време в курортния град имало група чуждестранни студенти. Държал да го наричат „Рики“.

Разкриването на групата станало благодарение на принтера, на който са отпечатани фалшивите шофьорски книжки. Оказало се, че той е в ливанската столица Бейрут, където и тримата били студенти.

Във фаталния ден, 18 юли, Мохамад се появил на летището, дегизиран с перука, шапка и раница на гърба.

Именно в чантата била адската машина. Предполага се, че самият той не е имал намерение да умира. Трябвало само да постави раницата в багажното отделение на автобуса и да се оттегли при останалите двама, дошли с кола, в която го чакали на паркинга.

Нещата обаче не тръгнали по план. Мохамад се прилепил към една от групите с израелски туристи и се смесил с нея. После, приближил багажното отделение, но допуснал грешка. Нервите му явно не издържали и той изблъскал едно от семействата, идващи от Тел Авив, за да сложи бомбата в багажното. Направил го грубо и израелците реагирили - започнал скандал.

Предполага се че именно този непредвиден детайл от сценария, станал причината бомбата да бъде взривена по-рано. вероятно дистанционното е било у двамата му съучастници на паркинга. Виждайки какво става пред автобуса, те взели решение да натиснат копчето, за да не бъдат разкрити.

Делото за атентата в момента е в специализирания съд. То се води задочно срещу тримата атентатори. Макар двама от атентаторите да не са заловени, следите остават, а пъзелът е сглобен.

За първи път
Без панахида заради пандемията
Петимата загинали израелски туристи са от градовете Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра. Ранени са 35 души, от които четири са много тежко.  Всяка година на 18 юли на мястото, където загубиха живота си петимата туристи и българският шофьор, се прави възпоменателна панихида. Тя се провежда точно в 17,23 ч - когато адската машина е избухнала и е отнела живота на невинните туристи и българския шофьор.

Това лято, за пръв път откакто се случи фаталния инцидент, панихида няма да има заради пандемията. „Няма как близките на загиналите да пристигнат", каза почетният консул на Израел в Бургас- Орлин Мандов. Може би отделни организации и хора самостоятелно ще дойдат да сложат цветя и да запалят свещичка на паметната плоча, която бе поставена на летището.