От 15 май служители на отдел “Пътна полиция” към СДВР и Столичен инспекторат ще подновят проверките за чист външен вид на камионите и измерване за вредни емисии с газанализатори на превозните средства. За акциите съобщиха от инспектората. 

Екипите на проверяващите ще започнат в район "Кремиковци".

Служителите на инспектората ще налагат санкции на водачите на тежкотоварна техника, чиито специализирани автомобили замърсяват пътното платно, заради непочистени гуми и ходова част или превозват непокрит с чергило товар.

Служителите на „Пътна полиция“ пък ще измерват емисии изгорели газове от автомобили.

От началото на февруари до въвеждане на извънредното положение в страната са извършени над 359 броя проверки от страна на инспектората на камиони на входни и изходни булеварди в районите "Кремиковци", "Студентски", "Подуяне", "Овча Купел", "Връбница", "Надежда", "Искър" и "Слатина".

Инспекторите са съставили 43 акта за замърсена ходова част на тежкотоварна техника. Целта на проверките са част от мерките за подобряване качеството на въздуха, уточниха от инспекората. 

Както БЛИЦ писа, „Пътна полиция“ започна още една специализирана полицейска операция.

Нейната насоченост е за спазване на скоростните режими. Ще бъде проведена на територията на с цялата страна във всички области, като в операцията ще бъдат включени всички над 200 налични технически средства.

Контролът ще бъде извършван както през деня, така и през нощта. Стана ясно, че операцията е от днес от 16.00 ч. до 16.00 ч. на 20 май 2020 г.