Началникът на генералния щаб на германската армия ген. Еберхард Цорн обяви, че властите във ФРГ обмислят да позволят на военните в страната да набират граждани от други държави в ЕС за някои армейски длъжности, включително лекари и специалисти по информационни технологии.

Чехия, Швеция, Белгия и Дания не са против тази идея, но Франция би останала резервирана.

България, Румъния, Словения и Гърция имат опасения, че техните войници може да бъдат привлечени от по-високата заплата в Германия, посочва Франс прес.

"Разбира се, трябва да внимаваме да не се конкурираме с нашите европейски колеги", каза генерал Цорн.

През 2011 г. в Германия отпадна задължителната военна повинност и сега Бундесверът трябва да се съревновава за новобранци в условията на здрава икономика и ниска безработица.

"Трябва да гледаме във всички посоки във време, когато има недостиг на специалисти", заяви днес ген. Цорн, цитиран от вестникарската група "Функе". "Възможност, която проучваме, е да допуснем заявления от граждани на ЕС във всяка специфична сфера – говорим за лекари или специалисти по информационни технологии", добави началникът на генералния щаб.

Това би означавало промяна на германския закон, който гласи, че всеки войник, който служи в Бундесвера, трябва да има германско гражданство, отбелязва агенцията. Тази идея е подкрепена и от парламентарния комисар на въоръжените сили, социалдемократа Ханс-Петер Бартелс, според когото вече има "много войници с чуждестранен произход или двойно гражданство".

Освен това "Бундесверът няма да е изключение, тъй като от дълго време европейски граждани работят в германската полиция", каза той пред медийната група "Функе", предаде Франс прес.

Бундесверът се интересува приоритетно от европейски граждани, които вече живеят в Германия.

Кандидатите трябва да говорят немски, да представят документ от полицията, че нямат противообществени прояви и да декларират вярност към германската държава, посочва "Функе".

Изправена пред застаряване на населението и растящ недостиг на работна ръка, Германия, освен това, ще приеме закон за имиграцията, за да улесни набирането на работници от държави извън общността, припомня АФП.