21-годишният наследник на Пелов е прикривал татко си от излизането му в затвора, а според запознати даже му помогнал и да избяга, вкарвайки пистолет при едно от посещенията му при татко му. Синът на Владимир беше арестуван за денонощие след бягството на баща си, но по-късно освободен, припомня "Уикенд".
Тогава младежът оповести пред медиите, че не знае къде е татко му, но се надява да е жив и здрав. 

Всъщност Владимир-младши е поддържал постоянна връзка с родителя си, категорични са ченгетата. Те поставили на подслушване мобилния телефон на младежа, но пък Пелов, изглежда, е бил наясно, че го подслушват и не е провеждал съмнителни разговори по личния си телефон. В Ботевград твърдят, че в последния месец Владимир се върнал в родния си град от София, където бил студент. Тогава мнозина заподозрели, че младият мъж се е превърнал в ятак на баща си - носи му храна и му служи като куриер. 

От МВР обаче не сметнали да поставят сина на Пелов под постоянно полицейско наблюдение, което е, меко казано, непрофесионално. Минути след като Владимир Пелов бе застрелян в центъра на Ботевград, синът му се е появил на местопрестъплението и е видял трупа на татко си, разказва очевидец. 

"Момчето на Владо Пелов - синът му, дойде тук, отиде до ей там и преди да дойдат софиянците - от София полицаите, избяга момчето и си го познаха натам нашите хора, полицаите", разказва мъжът малко след стрелбата. 

Възможно е на младежа да бъде повдигнато обвинение за укривателство на издирван престъпник, допуснаха юристи.