Снимков материал показва изписването на разменените бебета в "Шейново". Това съобщи адвокатът на едното от семействата Стоян Стойков.

"Разполагам със снимков материал на акушерката, която ги е изписвала, как тя държи бебето Ванеса и го предава на майката, как тя държи детето и се снима с бащата и дядото", обясни защитникът в сутрешния блок на БНТ.

Вчера започна делото за разменените бебета. Според адвокатът от това, което е чул по време на заседанието, най-вероятно размяната се е случила в стаята преди неонатологията. Той заяви, че случаят все още е продължаваща агония за родителите.

"В доклада по делото, който е публичен, съдът е приел, че е налице грешка. Това въобще не е спорно. Как ще се отрази делото на моите доверители, искам да кажа, че към момента те са изумени от първоначалното признаване на грешката и как се твърди, че не е имало. Може би в един момент ще се твърди, че не е имало раждане в Шейново на тези две деца", каза още Стойков.

По негови думи един от свидетелите по делото заявил в съдебната зала, че един от служителите в болницата е постъпило на работа там на 9 септември. Бил е на работа в деня на изписването на бебетата - 13 септември. А веднага след това е напуснал.

Адвокатът на лечебното заведение пък заяви, че по време на заседанието лекарите свидетели са потвърдили, че гривничките на бебетата са били сверени при изписването.

"Ако колегата е искал да установява определени обстоятелства и да призовава свидетели е имал възможност да го направи", каза Вили Костадинова.

Тя не можа да отговори с категоричност имало ли е сестра, която е напуснала работа веднага след изписването. Костадинова посочи, че на вчерашното съдебно заседание е била приета цялата медицинска документация по случая.

"В нея е записано, че майките са се подписали, че получават бебенца с номерата, които са им били сложени. Те са се подписали не само в документите, които се подписват при изписването, а и в двете епикризи. Т. е. това, което ние твърдим от самото начало, че редът в болницата е спазен, мисля, че се установи и от вчерашното съдебно заседание.

Искам изрично да подчертая, че това не означава, че ние обвиняваме някого по някаква причина, просто това са фактите", посочи още Вили Костадинова. И заяви, че вратите на болницата са отворени за двете семейства, а следващото съдебно заседание е през февруари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук