Официално обръщение към българските граждани изпратиха от Българския лекарски съюз. То е свързано със спазването на противоепидемичните мерки и поетапното им освобождаване.

Ето и целият текст, изпратен от организацията:

"Уважаеми сънародници, вече месец и половина живеем в условията на извънредно положение. Надяваме се възможно по–скоро да се върнем към начина на живот преди пандемията от Cоvid-19. В тази връзка БЛС заявява:

Съсловната организация е против неглижирането на проблема Covid-19, в това число и от  публични личности  и призивите за неговото подценяване. От друга страна наблюдаваме влошаване на състоянието на  пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната, засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива.
 
Призоваваме при спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена) да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален  режим на работа и живот.

В това число работата на кабинетите за извънболнична помощ с цел провеждане на профилактични прегледи на лица над 18 г. ,  грижа за пациентите от рисковите групи, контрол и оптимизиране на терапията на пациентите с хронични заболявания.
 
Оценка на противоепидемичната ефективност на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината и посочване на обозрим срок за премахването им. Настояваме темата да не се политизира, защото БЛС изказва професионалното си мнение, без политически нюанси".