Санитарката от „Неврология“-та в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ не се е заразила с коронавирус на работното си място, а в битова среда. Това съобщава 24rodopi.com., позовавайки се на източници от кърджалийската болница.

Тя живее в едно от периферните на областния град села.

Потвърдените случаи №11 и №12 на COVID-19 в Кърджали бяха на лица от здравната система – лаборантка от Регионалната здравна инспекция, участвала във вземането на проби, и санитарка от отделението по неврология на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. На 11 април цялото отделение бе поставено под карантина.

Взетите проби на работещите в отделението дадоха отрицателни резултати.

Санитарката, при която се доказал COVID-19, не е успяла да предаде заразата на персонала. Персоналът на „Неврология“-та не е с носителство на коронавирус, твърдят от лечебното заведение. Жената е от крайградските села, пътува, има и други възможности да е контактна, посочват от лечебното заведение.

„Жената се е заразила в отделението по неврология от 71-годишния пациент от Рани лист, който е бил приет след инсулт. След като пробата му се е оказала положителна за коронавирус, той е бил преместен в Инфекциозно отделение.

Санитарката в момента живее в град Кърджали“, заяви Б. М., която е снаха на заразената. По думите й,
жената в момента е под домашна карантина, без проявени симптоми на заразата. Под карантина са и близките й.