Правителството да изкупи на пазарни цени всички животни, заразени от африканска чума. За това настояваха на пресконференция  депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков.

Изкупуването на 100 хиляди прасета струва около 16 млн. лева, посочи Драгомир Стойнев. Според него има излишък в бюджета, с който могат да се компенсират стопаните.

Двамата депутати заявиха, че борбата със заразата е закъсняла, а екарисажите са само във Варна и Шумен.

Африканската чума създава два големи социални проблема, които трябва да намерят решение, изтъкна Георги Гьоков. Първият е увеличаване на безработицата в сектора и вторият, повишаване на цената на свинското месо за населението. 

Точната информация за регистриране на животните по селата, също е проблем, за който селските кметове трябва да намерят решение. 

Да бъде приет спешно Закон за браншовите организации в земеделието. Това предложиха още депутатите Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, и председателят на Областния ветеринарен съюз д-р Трайчо Алчев, който също участва в пресконференцията.

От Областния ветеринарен съюз, в който членуват 200 лекари от Старозагорски регион, настояват да бъде възстановен годишният рамков договор със земеделския министър.