Минаха първите 100 дни от управлението на новия районен кмет на „Лозенец“ – Константин Павлов – Комитата и равносметката е ясна – проблемите на един от най-престижните райони в София стоят нерешени.

Вместо това кметът и общински съветници от „Демократична България“ влагат неимоверни усилия да вменят на гражданите несъществуващи проблеми.

Кой печели от това?! Очевидно не и гражданите, чието търпение, изглежда, е към своя край!

Въпреки нееднократните потвърждения на всички съответни институции и правните становища, че „Златен век“ се строи законно, общинският съветник Иво

Божков отново попита Столична община защо не може да се измени служебно подробния устройствен план в района на „Златен век“.

В отговора си кметът на София разясни за пореден път, че прилагането на подробния устройствен план не може да бъде спряно. Тоест, не може при започнал строеж на законна сграда със законни книжа на някой да му хрумне да промени този строеж.

И въпреки това от „Демократична България“ демонстрират завидна упоритост, която обаче граничи с абсурда, защото същото нещо бе питал и кметът на „Лозенец“ Константин Павлов преди време!

Тогава Главният архитект на Столична община подробно му обясни, че „Златен век“ е законосъобразен проект и се извършва в синхрон с общия устройствен план на Столична община, който е бил в сила при издаването на разрешителното за строеж на сградата. От ДНСК също потвърдиха, че строежът е законен!

Сега на дневен ред идва темата за трафика в района, която най-вероятно ще бъде следващия аргумент на „Демократична България“ да се промени градоустройствения план.

Вместо да манипулират общественото мнение, обаче, е добре да се запознаят с фактите и официалните документи, които и без това са им на разположение.

За района около „Златен век“ има няколко транспортни анализа, включително и на Столична община. В тях са включени данни и за всички новостроящи се в района сгради и заключението им е едно и също – не се предвиждат задръствания в района на бул. Джеймс Баучер.