Готови сме да предложим правителство още в рамките на първия мандат, готови сме с проектосъстав. Нека стартира конституционната процедура по връчването на мандатите, ще проведем отново поредица от разговори с нашите потенциални коалиционни партньори. Считаме, че такъв наш потенциален и естествен партньор е "Демократична България", заяви пред БНТ Теменужка Петкова от ГЕРБ.

По думите ѝ страната има нужда от стабилност и от редовен кабинет, от работещ парламент заради войната в Украйна и галопиращата инфлация.

"Нашата програма е изпратена към всички парламентарно представени политически сили. Ще водим разговори по политики с всяка еднa от тези партии, ще търсим допирни точки, ще определим приоритетните теми", допълни Теменужка Петкова.

Тя обаче не издаде какъв е планираният състав на правителство от страна на ГЕРБ. Подобно нещо не бе коментирано и във вторник от Десислава Атанасова, лидер на ПГ на формацията. Тя също бе категорична, че ще предложат правителство, но не пожела да признае кой гласят за премиер и кои са кандидатите за министерските постове. 

Атанасова се опита да акцентира върху програмата и очакването партиите да се обединят около определени решения. 

По думите й единственият вариант ГЕРБ да не внесе проект за кабинет за гласуване в НС е, ако предварително абсолютно всички формации в парламента категорично заявят, че няма абсолютно никакъв шанс да ги подкрепят.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук