Зимата се завръща през март. Очакваме добра снежна обстановка за началото на месеца. Това казват синоптиците от "Метео Балканс".

Според тях временна снежна покривка ще се образува в Софийската котловина и Дунавската равнина. По-голяма снежна покривка очакваме, на места да достигне до 13 см над СЗ България.

Ето какво точно прогнозират те:

Прогноза за 9 март 2021 година.

През следващите няколко часа месец март ще покаже с пълна сила променливия си характер. След хубавото пролетно време (8 март ) и сравнителната топлата утре  сутрин (9 март ) , очакваме нови валежи и дори снеговалежи да обхванат цялата страна.


Още тази нощ  облачността от запад се увеличава и над западната половина на страната ще бъде значителна. В крайните югозападни райони е възможно да превали слаб дъжд , а над 1500-1800 метра надморска височина и сняг.

Минималните температури  над по-голямата част от страната ще бъдат между минус 3 до плюс 4 градуса, като през деня ще се повишат и ще са между 8-14 градуса. По-високи, очакваме да са температурите над Югоизточна България.


Валежи:

Валежите през деня ще са главно по крайбрежната ивица на Адриатическо море и постепенно ще обхващат страните от западните Балкани. От югозапад ще започнат слаби валежи от дъжд, по високите места над 1000-1200 метра — от сняг.

До вечерта ще вали над югозападните и централни западни райони, а по-късно ще завали и над северните и северозападни райони. Над Северозападна България валежите ще са значителни по интензивност и ще се образува снежна покривка – около 5-12 см.

Като цяло, очакваната синоптична обстановка ще се развива между 9-ти и 10-ти март. В сряда обстановката у нас ще  се усложни. Времето ще бъде облачно, с превалявания над цялата страна.

По високите полета от Западна България  и Дунавската равнина , високите места в Североизточна България и в планините ще вали сняг, а в Горнотракийската низина , югозападните райони – дъжд.

В смесена фаза – мокър сняг и дъжд ще бъдат валежите в ниските части под 300 метра надморска височина – около река Дунав и Черноморието.

Прогноза за снежна покривка 

Временна снежна покривка ще се образува в Софийската котловина и Дунавската равнина. По-голяма снежна покривка очакваме, на места да достигне до 13 см над СЗ България.