Гражданите да ходят в секциите с нормален багаж, а не с нещо голямо, което да прави впечатление. Това апелира заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев в ефира на БНТ във връзка с организацията на изборите на 2 април.

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено. 

"Нашият контрол ще бъде по багажите на хората, които идват да упражнят правото си на глас. Тези проверки ще бъдат изключително дискретни, извън сградите за гласуване. Ще се проверяват нетипични и обемисти багажи", каза още той. 

Гарантираме, че изборният ден ще протече безпрепятствено.

Гл. комисар Станев обясни и за скорошните бомбени заплахи в училищата у нас.

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход от чужбина. ГДБОП, заедно с Европол и САЩ проведоха незабавни и съгласувани общи мероприятия и тази заплаха беше игнорирана.

Но в сряда четвъртък и петък се получиха нови мейли с малко по-различно съдържание, и авторът на тези мейли е установен и задържан - 17-годишен  младеж от София, обясни зам.главния секретар на МВР. 

Момчето е задържано за 24 часа. Това е престъпление по 326 ал. 2 от НК, а за него се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 хил. до 15 хил. лева, обясни Станев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук