Областният управител на Варна Тодор Йотов съобщи, че е открил финансови нарушения за 500 хил. лв., извършени от служители на администрацията му. „В следствие на това настъпи „счетоводна“ епидемия и в момента и тримата служители на счетоводството на Областна администрация са в болнични“, добави Йотов, който определи случая като саботаж, предава Петел бг.

„Вероятно в понеделник на всички ще им е минало и ще са пак на работа“, коментира с усмивка Тодор Йотов, намеквайки за очакваното негово отстраняване от поста от новото правителство. Данните за нарушенията за предадени на Окръжна прокуратура – Варна за да установи дали има извършени престъпления, каза още областният управител. Начините за източване на средства от Областна администрация са няколко:

На три частни фирми са изплатени средства без дори местната държавна администрация да има сключени договори с тях. И трите фирми били на служител на областния управител, който заемал две длъжности - юрист и шофьор – и получавал две заплати. Плащанията са направени от служителка на областна, чиято майка управлява въпросните частни фирми.

След като нарушението било разкрито, въпросният служител, който Тодор Йотов назова и по име, заплашил него и заместника му с физическа разправа. Преди време стана известно, че „шофьорът – юрист“ е задържан от полицията за заплахите и в момента срещу него се води досъдебно производство.

Същият служител пък участвал и в тежка катастрофа със служебен автомобил, който след това бил оставен на частен паркинг, а в последствие транспортиран до Девня. Вероятно той има и връзка с друго нарушение – нерегламентирано плащане на гориво.

Областният управител на Варна съобщи, че от бюджета са платени близо 2000 литра пропан бутан, което е шокиращо, при положение, че всички автомобили на областната администрация са дизелови. Към финансовите нарушения Тодор Йотов прибави и „командировки“ на коли за Нова година до Велинград, а също и изплащане на обезщетение на напуснали служители без те да имат право на такова.

Друго тежко нарушение пък извършила друга високопоставена служителка на Областна администрация – Варна, която сама си продала без търг държавния имот, който обитава. Той се намира в историческия център на града, буквално на метри от сградата на Областния управител. Договорът на служителката също е прекратен, съобщи Тодор Йотов. Неговата пресконференция беше своеобразен отчет за свършената за три месеца работа, в очакване на смяната му от новото правителство и възстановяването на поста на предишния Областен управител , Стоян Пасев. Последният беше избран за депутат от ГЕРБ, но напусна парламента по собствено желание преди дни.