Бившият енергиен министър в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков е обвинен за умишлена безстопанственост заради сделката за продажбата на остатъчния пакет акции от "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД. Това потвърди говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, съобщава "Монитор".
Припомняме, че по-рано днес бившият министър от първия кабинет на Бойко Борисов съобщи в социалната мрежа, че на 28-ми декември прокуратурата му е връчила обвинение за умишлена безстопанственост. 

От думите му става ясно, че обвинението е свързанo с работата му като министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2011 година - конкретно за продажбата на остатъчния пакет акции от ЕВН България Електроразпределение АД на занижена цена.

"Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)", обоснова се той.

По думите му "директорът на АПСК се назначава от МС и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро беше повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията".

Според него "явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин".

Трайков заподозря, че причините за повдигнатите обвинения се крият в основната му тема по време на президентската кампания - нуждата от радикална реформа в правосъдната система.