Много пъти заявихме, че християните сме дисциплинирани хора. Това пролича вчера, когато повечето миряни си останаха вкъщи. Въпреки че не бяха в храма, тяхната молитва бе чута. Спазихме всички задължения, които бяха спуснати към нас, но и по никакъв начин не нарушихме правата на вярващите.

Това каза пред камерата на Нова телевизия отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска света митрополия и предстоятел на древния столичен храм "Св. София - Премъдрост Божия".


Той коментира темата, защо църквите не бяха затворени и нормално ли е вярващите да се причестяват от една лъжичка по време на пандемия.

"Дебатът за храмовете ще продължи още дълго. Решението да не се затварят храмовете бе на държавата, а не на църквата.

В държавите, където бяха затворени храмове, решението пак бе на държавата. Ние направихме всичко, за да спазим указанията и вярвам, че заедно ще преминем през тази трагедия", заяви отецът.

"Църквите останах отворени, но те бяха пусти и всички, които дойдоха, спазваха правилата, за да не допуснем разпространението на заразата. Църквите са пусти и днес.

Ние носим вярата в себе си и сме сигурни, че няма да се разпростани заразата. Призовахме всички християни, които се чувстват отпаднали и неразположени, да не пристъпват към светото тайнство (причестяването с една лъжичка - бел.ред.).

Това беше спазено и аз съм убеден, че заразата няма да пламне. Най-важно е да не се стремим към материалното натрупване, а към това висшето, което е над нас", завърши отец Ангел.