На ужасяваща находка са попаднали горски и служители на реда в  Монтанско, съобщава „Конкурент“.

Двама ловци, отстреляли и разфасовали два сръндака, са задържани в ареста в Монтана. Двамата били из горите над село Горна лука и гърмели по дивеча без разрешително.

46-годишният К.К. от Чипровци и 40-годишният Б.Г. от Монтана са тикнати в ареста за 24 часа.
Те са спипани след сигнал в местността Крачтина.Полиция заедно със служители на ловните стопанства на  регионалната дирекция на горите – Берковица и на ловно-рибарското дружество „Огоста” се отзовали на сигнала минути след като бил подаден.

На мястото те открили двамата мъже, а недалеч от тях лек автомобил „Нисан Терано”, собственост на единия. При проверка на багажника са намерени 2 чувала и чанта, където бракониерите натъпкали убитите животни.

Сръндаците  били с отрязани глави и ясно личали  огнестрелните рани - входна и изходна. Всяко от животните тежало по около 30 килограма. На земята в тревист участък пък са намерени 2 карабини с оптика.

Отстрелът на сръндаци в момента е разрешен, но става дума само за подборен лов. Всеки ловец излиза на такъв лов с разрешително, гърмят се основно трофейни животни.

Според ловци двамата арестувани са влезли в гората да отстрелват сръндаци за месо, а законът е категоричен, че това е забранено, особено без нужните документи.

По случая е образувано досъдебно производство.