Дъждовното време, почивният ден и големият християнски празник Успение Богородично. По този начин т.нар. "Отровно трио" оправда малобройния вчерашен протест в София. Според тях това няма да отслаби енергията на антиправителствените демонстрации.

Блокадите на възлови кръстовища в столицата остават една от основните форми на протест. Затворени за движение са районът между Министерския съвет и Президентството и кръстовищата на Орлов мост и при Ректората на Софийския университет, уточнява dir.bg.

Демонстрантите не приемат предложенията за рестарт на държавата, обявени от премиера Бойко Борисов, и са решени да продължат с блокадите, докато исканията за оставките на правителството и на главния прокурор не бъдат удовлетворени. По думите им грешките на властта поддържат духа на протестните демонстрации.

БЛИЦ припомня, че напрежение възникна между протестиращите и гражданка, която изрази недоволството си срещу продължаващите вече 38-и ден антиправителствени протести. Противничката на блокадите в центъра на столицата премина през протестната демонстрация на площад "Независимост" и разгневи протестиращите, изразявайки становище, че те са платени, а действията им създават огромни затруднения в придвижването из централната градска част. До саморазправа не се стигна, а конфронтацията остана на ниво словесни пререкания.

Малко преди 20 часа полицията задържа протестиращ, който реши да се изкъпе във фонтана пред президентството. Повечето демонстранти се разграничиха от него и сами подадоха сигнал на униформените.

След 21 часа протестиращите тръгнаха на марша си към блокадата на "Орлов мост". 

При пристигането си там те запалиха свещ за Голяма Богородица. Отец Дионисий, който е сред често срещаните лица на протеста, предложи всички да направят общо моление на ключовото кръстовище, а след това го поведе на мегафона.

Протестът в София приключи около 22 часа, като участниците се разпръснаха заради дъжда.

Втора блокада във Варна пък направиха демонстрантите там. Новият палатков лагер ще остане, докато правителството и главния прокурор не подадат оставки, казаха протестиращите. Палатковият лагер на кръстовището пред общината също остава, така блокираните кръстовища във Варна вече са две.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!