Отшелник контактува с Висшия разум в местността Бибора под ловешкото с. Йоглав, северно от Ловеч, от 2004 година насам. Вчера следобед екип от "Гражданска защита" Ловеч, МВР и медици прибраха 52-годишния Иван Тилев от свищовското с. Драгомирово за контролен медицински преглед в МБАЛ-Ловеч. Саможивецът ще мине и тест в ловешката психоболница, а по-късно ще бъде настанен в местен Дом за стари хора.
"Ще го подслоним, макар че в общината този род социални заведения са пренаселени", потвърди и шефът на Общински съвет-Ловеч Милко Недялков.
Акцията по връщането на дълголетния ерген в цивилизацията започнала след сигнал от кметицата на Йоглав Ценка Дойчева, че Тилев не се бил вясвал в селото от 4 седмици. Отшелникът имал навика да гостува на тамошно семейство 3-4 пъти в месеца, дългото му отсъствие разтревожило приятелите му да не би да е издъхнал или да е станал жертва на звяр, или човек.
"Падна дебел сняг, над метър, блокира ме, няколко пъти се мъчих да пробия до Йоглав, не успях и кротнах - обясни Иван Тилев. - Тридесет и два дни залък не хапнах. За последно ядох на 21 февруари - хляб и пръжчици, сланинка. После, нищо. В петък си сварих с мазнина малко копривка. В събота също, от нея обаче ми хартиса, щото дойдоха полицаите."
Той няма представа защо го прибират в Ловеч. Преди близо 5 лета минал покрай Бибора, мястото му харесало и се заселил на 50-60 м на десния бряг на Осъм. Сам си стъкмил от найлон и 5-6 пръта колибка с дължина 1,60 м и с формата на "кабинка на камион". В нея сложил дюшек и малко дрехи, нищо друго. От пролетта до късна есен се прехранвал от реката и пущинака около него. Ловял риба, по му споряло с ръце, вместо с въдица, събирал охлюви, диви плодове, орехи, джанки. От време на време и бивакуващи риболовци го подхранвали с каквото бог дал. Опитал и да поработва, в Йоглав се главил за овчар, но бързо се отказал.
"Нямам сили. Умарям се бързо. Болен съм от рак и костна туберкулоза. Заради тях и спрях да контактувам със света. Местните ме кръстиха Пещерния човек! Още мислят, че живея в пещера, а то не е вярно", обясни мъжът, дипломирал се вечерно като стругар в Ловеч.
Той се умълчава, когато става въпрос за родителите му. Твърди, че те се развели. По-късно майка му се споминала в Драгомирово, а баща му - в Южна България. Самият Тилев живял повечето време в Хасковско. Днес водещата цел в земното му битие била да постигне хармония с космоса, да извиси духа си максимално възможно до Висшия разум, твореца на Вселената. Тази била и основната причина да заживее като речен дух в западното подножие на Деветашкото плато. Аскетът настоява, че е тънък познавач на християнството, юдеизма, исляма, будизма и кришна съзнанието. Бил изчел и повечето забранените и анатемосани книги за Исус Христос. Бил на "ти" и с географията, политиката, икономиката, историята.
"В търсене съм на свръх идеалното, най-красивото, на съвършените 220 райски цветове на Вселената. Контактувам с Висшия разум и имам точно знание за научно-техническия прогрес на човечеството в бъдещето. Очаква ни появата на т.нар. антигравитицонната техника, ще се возим в антигравитационни автомобили. Човекът ще бъде дарен с умението да преобразува материята в енергия. Единствената космическа сила, която създава и поддържа живота на планетата Земя, е Слънцето, няма никаква друга космическа сила освен него. То е живо същество - с дух, душа и тяло, като нас е. Но, неговото тяло е енергийно!"
Пустинникът признава, че именно край р. Осъм познал чрез медитация и Йехова, и Деница - синът на Зората, т.нар. Сатана, владетелят на планетата Земя. Своето учение проповядвал на въдичари, авджии или селяни, които срещал из пущинака.
"Трудно ми е да окачествя психическото състояние на Иван Тилев. Той имаше информация и за най-пресните политически събития у нас, нямам представа как и откъде я научаваше", заяви жител на с. Йоглав, който добави, че постникът получил две предложения да се сбогува със самотата си. От тях едното било да заживее в местната жп гара, а другото - във вилата на свои сподвижници, той обаче отказал и двете.

Според непотвърдена информация отшелникът лежал в затвора за отцеубийство. Никой от с. Йоглав обаче не се нае да коментира тази мълва. /Гергана Димитрова, БЛИЦ