Директорът на Софийския затвор е бил отстранен, след като срещу него е било образувано дисциплинарно производство. Проверката е свързана с даването на отпуск на осъдени.
Още миналата година се заговори, че има тарифа за ВИП-затворници, които си плащали, за да ги пускат в отпуск.
„Плащанията са между 1000 и 2000 лева. Така бяха пуснати Васил Маникатов, Куйович и Ицо Папата”, разкрива източник на БЛИЦ, който допълва, че срещу допълнителна сума отъдени се ползвали с преференции и при излежаване на наказанията.

 
Например Христо Върбанов – Ицо Папата лежал във ВИП-килия в общежитието в Казичене. С него бил варненски бизнесмен с прякор Джани.
 
Както БЛИЦ писа, пред къщата на Йолант Йорданов в Костинброд е бил забелязан шуреят на Папата - Асен Василев. Очевидци твърдят, че Василев е ходил на гости с пълни чанти, в които едва ли е имало само компоти и буркани с мед.
 
Настоящата проверка срещу Йорданов не е първата. Той беше наказан със забрана да бъде повишаван в длъжност заради това, че разрешил на затворника Йосиф Йосифов-Йоско Сливенския да „излежава” присъдата си основно в болница „Токуда”.
 
Йолант Йорданов беше назначен в началото на 2015 година. Тогава бяха сменени директорът и на Бургаския затвор, както и на поправителния дом в Бойчиновци. Петър Кръстев, който се връща временно начело на затвора, го оглавяваше преди смяната в началото на 2015 година. След това той беше преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие "Полигона" към затвора в град Ловеч.