Ловчанският митрополит Гавриил издаде заповед за временно отстраняване на игумена Панкратий до приключване разследването на палежа на Гложенския манастир, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч.
Владиката излезе с изявление по скандала след като посети йеромоноха пироман в ловешката болница, където той бе настанен с фрактура на дясната ръка.
"Панкратий твърди, че е запалил само личните си вещи и автомобила си, който му е бил личен подарък", обясни дядо Гавраил.

Според него версията на Панкратий била, че гневът му бил предизвикан от кавга с богомолец, наел стая в манастира. Той отричал информацията, че бил стрелял с газов пистолет. Оплакал се е, че е имало гости, които се държали предизвикателно и настоявали да ги весели до късно.
"Това обаче е неговата версия. Ако се изясни, че Панкратий има вина, ще бъде наказан и според църковните закони. Едно от най-тежките наказания е да бъде низвергнат и няма да има право повече да служи", каза дядо Гавраил, който добави, че задълженията на Панкратий ще се поемат от семейство, което от много време помагало в манастира. В Гложенския манастир имало и втори йеромонах, неговото име било Нектарий, той щял да остане да служи.
"Досега не съм имал официални оплаквания срещу Панкратий и не съм имал повод да го наказвам за нещо. Панкратий е постъпил на служба в Гложенския манастир през 2002 г. и това е първият инцидент, за който научавам", каза още Ловчанският митрополит.
БЛИЦ припомня, че игуменът на Гложенския манастир "Св. Георги Победоносец" йеромонах Панкратий е обвинен в умишлен палеж. Според РПУ-Тетевен вчера около 00,20 ч. 50-годишният черноризец с мирско име П.Д. от с. Малък Извор подпалил канцеларията на обителта. Преди това той влязъл в конфликт с група посетители, извършил хулигански действия в района на храма и стрелял с газов пистолет марка "Заза" 8 мм. После избягал със собствения си джип "Опел Фронтера" от манастира в посока на село Голям Извор. В района на местността Предела игуменът умишлено запалил автомобила си, който е напълно унищожен. Междувременно пожарникари от Ябланица и Тетевен изгасили пламъците в калугерското обиталище.
Около 06,00 ч. сутринта в неделя Панкратий се върнал в манастира, подпалил пак канцеларията му и минал в нелегалност. Пожарът бил потушен за втори път, а РПУ-Тетевен издирили и задържали игумена. По-късно йеромонахът пироман бил настанен в ловешката болница поради съмнение за фрактура на дясната му ръка. В РПУ-Тетевен е образувано дознание. /БЛИЦ