Баничките, пиците и шопската салата, които си хапваме навън, често са с имитиращи млечни продукти закупени директно от борсата, вместо сирене, произведено от мляко, пише в. „Монитор“.

Основната причина е стремежът на търговците да бъдат конкурентни. На тържищата, откъдето се снабдяват повечето заведения, цената на имитиращите продукти е 2,90 лв./кг, а на нормалното бяло саламурено сирене около 8 лева или над 2,5 пъти повече.

„В баничка или шопска салата в заведението трудно можем да разберем по вкуса дали са ни пробутали сирене менте. В същото време в общественото хранене - ресторанти, столове, болници, училища контролът е много слаб. В България в обществени заведения и в училищата и детските градини могат да правят проверки само от агенцията по храните, но не и потребителските организации“, казва Богомил Николов, изп. директор на Асоциация „Активни потребители“.

По думите му в суперите вече трудно може да се намери имитиращ продукт, а на борсите го има, защото от там купуват ресторантите.