За пореден ден перничани са без топла вода, след като миналия четвъртък се скъса дигата на шламохранилището на ТЕЦ „Перник“. Аварията нанесе материални щети – бяха залети земеделски земи и къщи, за кратко остана блокиран и пътят София – Кюстендил. Това предава bTV.

Това е поредният „воден“ казус в Перник в рамките на по-малко от година и хората вече започват да губят търпение.

„Топла вода няма откакто стана аварията. Студената вода е на режим. Задаваме въпроси – от ТЕЦ-а казват „предадохме документи“, другите – „не ни интересува кой е виновен“. Нека господин Борисов да прати прокурорска проверка, да се види кой е прав, кой е крив“, коментира жителка на един от големите квартали в града.

Жената твърди, че в същото време потребителите на услугата плащат „фантастични“ по думите ѝ сметки, а проблеми има непрекъснато – ту с доставката, ту с качеството.

Монтирането на бойлери също не е решение за всички засегнати, коментира от своя страна Светозар Стоянов – също жител на Перник.

Причината – за да се монтира един бойлер са необходими време и пари, а не всеки разполага с такива средства.

От ТЕЦ „Перник“ казаха за bTV, че аварията е отстранена и се чака становище от институциите кога шламохранилището може да заработи отново.

На запитване от наша страна към РИОСВ-Перник на същия въпрос бяхме прехвърлени към Министерството на енергетиката.

„За пореден път някой се опитва да опъва нервите на перничани. Главен герой е „Топлофикация Перник“. 45-ти ден нямаме топла вода и нямаме яснота кога ще стане това. Първо казаха ще се премине на газовия котел, за да се осигури топла вода, докато не изчистят всичко, за да заработи старото шламохранилище. Не виждам как шламохранилище, причинило щети, ще заработи отново“, коментира кметът Станислав Владимиров.

Въпреки уверенията, че от днес ще бъде пуснат трети парогенератор, за да има топла вода, такава все още не тече от чешмите, посочи той.

Според Владимиров от ТЕЦ-а играят „игра на инат“ – „вие ни затворихте шламохранилището – ние няма да пуснем водата“.

„Има безброй чиновници, които трябва да наблюдават действията на такъв монополист. Перник е най-топлофицираният град в България. Няма как всички да преминем на алтернативно топлоподаване. Оттук нататък ще водя разговор с институциите, за да предприемем конкретни действия“, каза още градоначалникът.