И днес мръсен въздух в София в пъти над нормата, показват данни на гражданските измервателни станции към сайта airbg.info.

Още 4 града са с фини прахови частици 3 пъти над нормата – Пловдив, Смолян, Варна и Монтана.

Особено в дни като днешните, за влошаване на качеството на въздуха допринася мъглата. Заедно с безветрието и температурната инверсия се създават условия за натрупване и задържане на замърсителите над града.

Най-големият замърсител е отоплението на твърдо гориво и трафикът, който сега е много натоварен.

Балканите не за първи път оглавяват класацията на територия с най-мръсен въздух. На картата на Европа се вижда, че от Запад, където качеството на въздуха е добро, колкото по на изток се придвижваме, замърсяването се увеличава, предава bTV.

Още вчера родителите на децата от столичното 51-во училище получават съобщение, че всички ученици, включително и тези, които не страдат от хронични белодробни заболявания, могат да си останат вкъщи.

Тъй като е мръсен въздухът, на децата, които не присъстват в училище ще им се извинят отсъствията.

Някои от родителите са против заради замърсяването децата да пропускат часове, а от ръководството на училището взимат допълнителни мерки, като не ги пускат навън и през междучасието. Закупили са 100 маски за децата, когато отиват до стола.

Според лекарите обаче това не стига. Трябва да има различни мерки към малките и към по-големите деца.

Според Столична общината въпреки завишението на фини прахови частици, други мерки не са необходими засега. Очаква се мъглата да се разсее.