Демократична България и БОЕЦ се отрекоха от общата декларация, с която излязоха вчера лидерите на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

БЛИЦ припомня, че маските на "лицата на протеста" паднаха, след като вчера декларация бе изпратена от името на "Отровното трио", като от съобщението ставаше ясно, че всички лидери на протеста са провели среща в столичен хотел. Събитието бе документирано със снимки и подписана от партии, граждани и бивши политици, като сред тях присъстваха и Демократична България и БОЕЦ.

От Демократична България обявиха позицията си на официалната си страница във Фейсбук:

"Във връзка с множество запитвания, заявяваме, че по правилата за формиране на позиции на Демократична България, не е излъчван представител на обединението, или на Да, България, за среща в никакъв координационен формат и не е одобрявана декларация", пишат от там и добавят: "Ние последователно и твърдо се обявяваме против насилието и призоваваме държавните органи да гарантират мирното провеждане на протестите и да не позволяват да бъдат въвличани в провокации от страна на това отчаяно управление, подобно на събитията от 2 септември".

От ДБ обаче потвърждават позицията си в подкрепа на протестите срещу кабинета Борисов: "Същевременно, държим на трайната си позиция, че подкрепяме гражданския характер на протеста и го правим на свои политически основания, и без от това да следва наше асоцииране с други политически формации и лица, някои от които имат несъвместими с нашите ценности и цели.

Контрера съзря нещо крайно иронично и зловещо в срещата на "лицата на протеста"

Призоваваме поддръжниците на Демократична България към масово участие в протеста на 10 септември и другите общи протестни действия с цел постигане на оставките на Борисов и Гешев и реализиране заявените от Демократична България политически цели".

От снимки в социалната мрежа и медии обаче се вижда, че Демократична България все пак са имали представител на срещата в столичния хотел - Емил Мачиков, главен секретар на ДСБ. На въпрос на Dir.bg все пак присъствал ли е някой на срещата на протестиращите, от Демократична България обявиха, че информацията се проверява.

От БОЕЦ, които също подкрепят протеста и бяха подписани в общата деклакрация на протестиращите, също обявиха, че не са подписвали.

"БОЕЦ не сме подписвали и давали съгласие нашето име да се използва за легитимиране на позиции и заявления, като визираме направеното съобщение на страницата на "Триото". Като председател на БОЕЦ заявявам, че не може да имаме нищо общо с част от хората, партиите и организациите, които са подписали, или поне е обявено, че са подписали въпросният документ. Въпрос на принципи. За да бъде битката ни истинска трябва да я опазим чиста. Никой няма право да говори от наше име, или да използва името ни за легитимиране на някакви послания. Най-малкото не е коректно", посочват от там.

"БОЕЦ не сме партия и не се борим за властта, нашата битка е да отстраним мафията от властта и това ни дава свободата да водим битката си безкомпромисно, принципно и последователно!", категорични са от там.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!