Жители на софийския квартал „Челопечене“ алармират за открити трупове на животни. Оказва се, че те са били част от голям животновъден обект, в който нерегламентирано се отглеждат прасета и едър рогат добитък.

Борбата на местната управа със собствениците на имота продължава с години, инфорамира Нова тв. Екип на медията отива в обекта, стопанисван от Недялко Костов. Той е в мръсотия и стара земеделска техника.

„Действително при проверката установихме, че става въпрос за животно, което е умряло и се намира в канала. Причината тепърва се изяснява“, обясни д-р Борис Борисов от БАБХ.

Керкелова е собственик на нерегламентираната ферма, която се стопанисва от Недялко Костов заради близките им отношения.

„Отглеждат се неморално и несоциално едни животни, и то много на брой, най-вероятно, над 500 животни едър рогат добитък“, коментира кметът на Район „Кремиковци” Лилия Донкова.

Жители на квартала се опасяват, че животните създават предпоставки за катастрофи. „Има много произшествия, които са на главен път”, допълни Донкова.

Местните алармират, че и към настоящия момент, в близост до стопанството, продължават да личат останките на животни. Проверка на екипа ни около него установи неоткрит до момента труп. Опитът за разговор със стопанина се оказа невъзможен.

От Агенцията по храните обясниха, че на фермата е отказана регистрация като животновъден обект. „Не отговаря на общите и специфични изисквания на наредба 44 за изискванията на животновъдните обекти“, категоричен е главният инспектор в отдел „Здравеопазване на животните” д-р Кремена Политова.

Стопанството е поставено под мониторинг. „Имаме и подадени около три сигнала към прокуратурата, чакаме да приключат и съвместно с общината и прокуратурата ще намерим решение на този проблем“, поясни Борисов.

Така, дългогодишната сага около фермата продължава. Надеждите на хората са, че скоро няма да срещат добитък на пътя, за да предпазят и своето здраве, и това на животните.