В навечерието на финала на прокурорското разследване атаките срещу йеромонах Панкратий се ожесточават до яростни пасквили в интернет форума на Гложенския манастир . В момента 51-годишният черноризец и бивш армейски офицер се разследва от тевевенската прокуратура за двата палежа на обителта на 3 август тази година, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
 Той бе пратен под "домашен арест" в Правешкия манастир, тъй като няма собствен дом. По-късно магистратът Николай Пончев от Тетевен промени наказателната мярка на "подписка" с мотива, че няма опасност йеромонахът да извърши ново престъпление или да се укрие. До броени дни магистратската проверка срещу бившия игумен на Гложенската обител трябва да приключи. Финализирането на делото срещу Панкратий най-вероятно е  отприщило гнева на враговете му в Мрежата.
В горецитирания сайт в текст от 17 октомври и подписан от Поразазяващата ръка от София към бившия игумен на Гложенската обител се отправят следните въпроси: "Как си с парите сега, Панкратий, защо ни забрави? Последният дълг ти опрощавам, обади се!"
На 13 октомври пък текстописец с псевдовим Бореца от Етрополе оглася възхитата си от манастира днес: "Повярвайте ми обстановката е съвсем различна, може би за това, че го няма Панкратий, на който му бъркаш не знам къде, ако го попиташ за нещо, но това вие сами ще прецените, като го посетите."
На 8 октомври Любо от Горна Оряховица пише пак за Панкратий: "Всичко, което направи този поп, свързано с палежа, е в негов стил. Направил го е, за да прикрие документи, свързани с далавери и пр. Тук /б.а. - Г- Оряховица/ го познават много хора и са на същото мнение, защото с каквото се е захванал в бизнеса, го е докарал до фалит и нещо повече, остана на улицата, банката му взе апартамента"
На 7 октомври писач с името Влади нарежда за Панкратий: "Този луд да вземе да спре да се изявява пред медии, журналисти и пр., че се е осрал до гуша, ще потъне в собствените си лайна. Не го ли е срам да оплюва служителите си? Та, всичко това се отнася повече за него, отколкото за тях. Колко вечери сме идвали горе и сме яли, пили, без те да са били там. Че нали той самият ни отваряше гостоприемницата, слагаше ракията на масата, бъркаше по хладилниците, сипваше ни супи, салати и др. После сядяше с нас на масата, пускаше музика, пиехме заедно, пеехме, че като извадеше пистолета и гърмяхме. А Нектарий, горкият, се свираше в дупката си и не смееше да се покаже, а камо ли да седне с нас на масата".
На 5 октомври пък от гид на турагенция от София споделя анонимно: "Посещавам с групи този български метеор и винаги ми е било най-трудно, когато се спрем да четем безбройните забранителни заповеди. Да си призная честно в този миг ме обземаше чувство на срам, защото започваха въпроси от типа "А скенер има ли?". Питаха ме и дали е болен този игумен или така са го назначили с дефект? Какви са изискванията в България, за да те назначат на такъв манастир? В чужбина практиката е друга. Болен игумен се назначава на манастир с нулева посещаемост."
Пак на 5 октомври Илиев от тетевенски кв. "Полатен" пък пита: "Къде си игумене Панкратий? Пална манастира, че и гората продаде! Или това ти беше целта, взе парите за гората, драсна клечката на манастира и сега сечта е факт... Ти опетни името на БПЦ, в това число и на Ловчанския владика, който за разлика от теб, има добро сърце, та те приюти в Правешкия манастир, а трябваше да те остави на улицата да се скиташ като куче, че ти това заслужаваш. Не е тайна, че си изтъргувал и други манастирски вековни гори, които след време ще лъснат и те. А това по медиите беше един фарс за заблуда на обществото. Уви, ти излезе по-нагъл и от предишните игумени."
Отново на 5 октомври авторка с прозвището Италиянкака разказва: "От две години работя в чужбина. Прибрах се в отпуск и останах изумена като видях по новините за пожара в Гложенския манастир. Как е възможно един игумен да пали това, което от векове не е покътнато? Преди няколко години и аз съм работила без договор там, при този пироман. И честно да си кажа, едва дочаках да свърши сезона, за да си замина... При него нямаше и спокойствие нито един ден. По всяко време без причина той избухваше и обиждаше с викове и крясъци както мен, така и другите си служители, че дори и туристите. За месеците, през които бях на манастира, лично аз съм видяла как на най-прекрасния ден за всеки човек, а именно на рожденния му ден, той се нахвърли върху отец Нектарий, не знам по какви причини, и го смачка от бой с юмруци, и ритници, докато му потече кръв и от ушите. На другия ден видях как лично той му носеше лекарства, подмазвайки му се и осъзнал какво можеше да се случи... Така нареченият игумен всеки ден пътуваше, а имаше и нощи, в които не се прибираше. Задавате ли си въпроса що за игумен е той? Идваше вечер да прибере паричките, които са му изкарали всички, включително и децата, и отново заминаваше незнайно къде. Повече бе светски човек, отколкото свещеник...."
Гневът на миряните не подминава обаче и йеромонах Нектарий. На 19 октомври във Форума "Нафарфорий от Гъзино" си позволява да остави следната приписка: "За този манастир са най-забавни коментарите. С радост ще чакам нови истории за героите Панкратий, Нектарий, жената с цигарата и Галина... Това може би е единственият манастир в България, в който единият поп е педал (Панкратий), а другият е наркоман(Нектарий). Та, мисълта ми е за Нектарий. Човекът е луд техно-маниак, пише текстовете на Метрополис, пуши много марихуана, изкарал е 9 дни на амфетамини без да мигне, знае наизуст и трите филма за Властелина, и т.н. Луд е, луд!"
Гергана ДИМИТРОВА /БЛИЦ