Негово Светейшество Максим, Софийски митрополит и Български патриарх, отслужи молебена за освобождението на град София. Заедно с него в молитвата се включиха викарият му, Знеполски епископ Йоан, който отслужи преди това Златоустовата света литургия, архимандрит Григорий, протосингел, храмовото духовенство и председатели на столични храмове.
Вкрая на литургията еп. Йоан проповядва и говори за подвига на освобождението ни от турско робство, като изтъкна заслугите както на руските богатири, така и на българските опълченци. След молебена Негово Светейшество поздрави софиянци с годишнината от освобождението на столицата и отново им пожела Божието благословение през новата 2009 година. Камбаните на централните софийски храмове забиха празнично.
След това в шествие към паметника на царя освободител Александър ІІ се отправиха викарният епископ и останалите духовници, както и повечето от вярващите, присъствали на богослужбите.

На четвърти януари се навършват 131 години от Освобождаването на София. На тази дата през 1878 година в града влизат първите руски части. В присъствието на генерал Гурко в църквата “Света Неделя” е отслужен тържествен молебен. Традицията се спазва всяка година. /БЛИЦ