Сестрите близначки Паулина и Росица Тодорови са богослови, доктори по теология в СУ “Св. Климент Охридски”. Публикуват научни статии в много списания, имат монографии на религиозна тематика. Поводът за нашата среща с тях е приближаването на най-светлия празник за християнския свят - Рождество Христово. Ето какво споделиха по този повод двете сестри специално за в. “Над 55”.

- Какви са най-ранните ви спомени от детството в Нова Загора за Коледа?

Росица: За мен един от най-вълнуващите моменти в празничната вечер на Рождество Христово е приготвянето на трапезата. На Бъдни вечер ястията, подготвени с много фантазия от мама и баба, са постни и нечетен брой - всичко, което е родила земята, с надеждата да роди отново през новата година.

За децата обаче най-дългоочакваният момент от празника си остава срещата с Дядо Коледа и желаните подаръци! Обикновено неговата роля в нашето семейство се играеше от дядо, татко или леля, но той изглеждаше толкова истински, че ние онемявахме. В спомените ми Коледа е един прекрасен и най-дългоочакван семеен празник!

Паулина: На трапезата имаше и питка, в която е скрита паричка. Всеки искаше тя да се падне на него! Най-възрастният представител в семейството, баба ни Руса, прекадяваше с тамян трапезата и къщата и прочиташе молитва за здраве и спасение.

В огъня през цялата нощ на Бъдни вечер гореше бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането на Христос. През нощта коледари тръгваха по къщите и пееха коледарски песни. Дядо ни Георги пееше чудесно коледни песни. Той правеше сурвакница от дрян на брат ни Тодор. Баба правеше пуканки, които нанизваше на нея заедно със сушени сливи, ябълки и малки кравайчета. 

- Извън трапезата и подаръците, какво е посланието на празника?

Паулина: Празникът Рождество Христово има и дълбок духовен смисъл. Преди повече от 2000 г. на земята се ражда Богочовекът, нашият Спасител, за да се намеси в живота на човечеството и с появяването си да преобърне хода на световната история. Всяка година на Бъдни вечер Христос се ражда отново и отново в душите ни, като преобразява целия ни живот, за да станем от невярващи - вярващи, от грешници - праведници.

Където и по света да празнуваме този светъл празник Рождество Христово, той носи светлина. В този ден трябва да се замислим за своя живот и да се опитаме да станем по-добри, милосърдни, състрадателни, да даряваме на нуждаещите се обич и подаръци с добри пожелания. 

- Рождество Христово е празник на светлината и на всепобеждаващата любов към всички човеци

Росица: За мен в духовен план празникът Рождество Христово се свързва и с време за преосмисляне на събитията от изминалата година, на равносметка и вземане на важни решения за новата.

Дългоочакваният празник ни открива и нови пътища за спасение, които са незрими с физически очи, но са видими само с духовен поглед към бъдещето. Празникът ни дава възможност да осъзнаем, че всеобхватната и дълбока криза отправя предизвикателство към всеки един от нас, в който като Божия искра се е запазила вярата в доброто, истината и справедливостта.

Именно в такива дни на изпитания, на големи социално-икономически сътресения и злини като пандемия, икономическа криза и война, в каквито живеем днес, човек преосмисля в нов план на битието несъответствието между обществени идеали и действителността. Вижда се по-добре фалшът на лъжебожествата и се търси пътека, незрима с физически очи, за спасение. 

- Учили сте немски език в Немския езиков институт в град Сибиу, Трансилвания, Румъния. Какви са впечатленията ви, как се празнува там Коледа?

Паулина: Коледата в Трансилвания беше бяла, снежна и студена. Снегът в Карпатите достигаше до метър, метър и половина. Там съжителстват румънци, унгарци и трансилванските сакси и всички те спазват християнските традиции.

Спомням си, че румънските ни колеги от теологическия факултет в Сибиу ни поканиха на Бъдни вечер да посетим семействата на професорите им. Ние бяхме голяма международна група, около тридесет студенти, а румънците пееха коледни песни на преподавателите и семействата им, които от своя страна ни поднесоха сладкиши и вино.

Тази тяхна традиция ни впечатли! Всяка религиозна общност в Сибиу - православни, католици или протестанти - отбелязва празника с тържествена Света литургия в Църквата. 

В митрополитската катедрала тя се отслужва от седем свещеници и продължава около 2-3 часа 

Другите църковни общности - католическа и протестантска - празнуват Рождество Христово, като организират концерти с орган и класическа музика, а песните “Тиха нощ, свята нощ” и “Коледно дърво” (“Stille Nacht, heilige Nacht” и “O Tannenbaum“) са най-популярните в немскоезичния свят.

И тъй като Трансилвания е била някога част от Австро-унгарската империя, можете да си представите колко често и навсякъде там се пеят тези песни по време на Коледа, особено в семейства от смесени бракове между унгарци, сакси и румънци.

Ние имахме колеги студенти, чиито родители са унгарци и немци. Те още като деца се научават да говорят три езика - немски от единия родител, унгарски от другия родител и румънски, тъй като живеят в Румъния.

- Следвали сте във Friedrich Alexander Universität Erlangen Nürnberg, в Бавария, Германия. Как отбелязват там Рождество Христово?

Росица: В Германия украсата и коледните базари са нещо невероятно, наистина запленяващи и впечатляващи! Рождество Христово е най-големият църковен празник за протестанти и католици. Църквата “Фрауенкирхе” в Нюрнберг е разположена на централния площад, където е и коледният базар, а пред нея се разполагат огромни коледни дървета със забележителна украса. 

Базарите се откриват от края на ноември и продължават до 24 декември

Нюрнбергският пазар в Северна Бавария е изпълнен от коледни светлини и какви ли не лакомства. В центъра на площада е историческата детска въртележка, украсена с прекрасни светлини. На щандовете за сладки се продават най-вкусните меденки, които при желание децата могат да украсят. На коледния базар сме опитвали разнообразни местни специалитети и греяно вино.

Паулина: Коледен базар си имаме и в центъра на София, но атмосферата в Германия е различна. Нека не забравяме, че песента “Тиха нощ, свята нощ” е изпълнена за първи път по време на литургия през далечната 1818 г. в Оберндорф край Залцбург, Австрия. Впоследствие песента се разпространява по цял свят. И нека завърша с думите: “Тиха нощ! Свята нощ!... Христос Спасителят се роди!”. 

Дора НИКОЛОВА