Елитен хотел в Арбанаси търси в момента камериер със стартова заплата от 900 ЛВ. пише „Борба“, цитирайки актуалните оферти на регионалната структура на Агенцията по заетостта, които се предлагат чрез бюрата по труда по места.


Комплекс „Бряста“ край Дебелец примамва пък рецепционисти със заплати от 800 до 1000 лв. Пазарът на труда сякаш е полудял, коментират експерти и дават примери с огромни възнаграждения, които се предлагат за обикновени работници и то на позиции, които доскоро изобщо не се смятаха за престижни.

Някои предложения за заплати за директори даже са двойно по-малки от тези на обикновени работници, установи наше проучване. Така например в момента охранителната компания „Боду“ ООД си търси регионален шеф, като обявеното заплащане е 1100 лв.

Регионален началник издирва и Асоциацията на секретарите на общини в България от където обещават 1200 лв. В същото време фирмата „Лидер М7“ е обявила свободни позиции за работници пътно строителство, а предложеното възнаграждение е от 1500 до 2500 лв. Във Великотърновско се търсят и работници на бетонов възел.

Образованието и владеенето на езици вече изобщо не е необходимо, а само допреди няколко години бе водещо за определяне на надницата. „Идват даже хора с трети – четвърти клас от селата. Обявили сме нетна заплата 1100 – 1200 лв., но малцина се хващат“, коментират от фирмата.

Оказва се, че сред най-търсените професии са тези на миячите в автомивки и продавачите в магазин. Само във Велико Търново и Горна Оряховица в момента се предлагат повече от 20 свободни места, а заплащането по тях започва от 1000 лв.

Готвачите, пицарите и работниците в кухня продължават също да се сред най-актуалните професии на пазара на труда. Към тях може да се прибави и тази на дюнерджията, чието стартово възнаграждение започва от 1200 лв.