Разкарват възрастните хора до клоновете като стадо магарета. Проверете пак към 20 май, получила съвет баба Мария от "Кършияка". Така може да ни разиграват до Коледа. Халал да са им парите, повече няма да ходя, ако не ги дадат с някоя пенсия, твърди пловдивчанката, която е на 84 години, цитирана от "Марица".    

Пенсионери от Пловдив все още не могат да си вземат великденската добавка от 70 лева. Бонусът от държавата започна да се изплаща на 15 април, като идеята бе да се покрият харчовете покрай празничната трапеза. А по-лошото е, че няма никаква яснота кога ще си получат парите. Закъснението дотук е точно трийсет дни.

Йорданка Пройчева живее в кв. "Гагарин" и понеже е трудноподвижна получава пенсията си у дома. "През април пощенският служител ми донесе обичайната сума, без добавката. А на въпрос къде са „великденските”, човекът вдигна рамене, разказва 77-годишната жена. Йорданка изкарала празника без бонуса на властта и този път проявила разбиране, защото следяла по новините за хакерската атака в „Български пощи”.

Примирила се, че просто е имала лош късмет и ще получи 70 лева следващия път. Пощенският служител обаче и през май месец пристигнал само с обичайната сума за пенсия. Смотолеви, че заради пробива в електронната система на „Български пощи” не могли да му дадат списък с невзетите от първия път великденски добавки, разказва Йорданка Пройчева.

Парадоксът е обаче, че нейната съседка от другата улица безпроблемно си е получила 70-те лева. Как е възможно списъкът да е частично актуализиран, риторично пита прецаканата пенсионерка.

Има няколко случаи на възрастни жени от Пловдив, които до момента са без великденска добавка.

Мария Русева си взема пенсията от пощата в "Кършияка", където се виеха огромни опашки.

"Ходих няколко пъти, докато сваря по-малко чакащи, но на гишето ми дадоха пенсията без великденските", разказва тя. Отново оправданието било хакерската атака и липсата на е-система, през която служителите да проверят на кого вече е изплатен бонусът и на кого не е. Другата пък любезно попитала на гишето кога да дойде пак за 70-те лева, а отговорът бил аморфен: "Евентуално след 20 май, когато приключваме с раздаването на редовните пенсии. Проверявайте!". Така хората се оказват принудени да бият път през няколко дни до пощите, за да си вземат полагаемото.

Дамата, която е на 84 години, твърди, че повече няма да ходи специално за въпросните 70 лева. "Ако ги дадат с някоя пенсия, добре, Иначе - халал да им са", твърди баба Мария. 

Припомняме, че заради хакерската атака в „Български пощи” две поредни изплащания на пенсии бяха затруднени. Парите се даваха по ведомост, като служителите следяха хартиени разпечатки. През май се наложи да се въведе и нов ред - пенсията да се получава единствено в пощенския клон, който съответства на регистрацията на лицето в НОИ.

От „Български пощи” до момента няма официално съобщение за проблема с такива изпуснати плащания. От НОИ също. На горещата телефонна линия на Осигурителния институт обаче, отворена специално за пенсионни консултации, служителите не са учудени от питането и знаят, че за отделни лица има такъв проблем.

70-те лева няма да бъдат загубени, но в същото време не могат да кажат кога ще бъдат получени. На теория великденският бонус може да бъде взет по всяко време, а не да се чака датата за пенсия. На практика обаче, заради хакването на „Български пощи” и раздаването на пенсиите на хартия, а не с електронна справка, е много трудно веднага да се отчете кой е взел добавката и кой не. От Пощата връщат ведомостите и на тази база се правят нови за следващото плащане, обясниха оттам.

Около 1 млн. пенсионери - почти половината от всички, продължават да получават парите си в клоновете на "Български пощи". Начинът се предпочита заради липсата на такси, каквито има, когато пенсията се получава на банкомат.

Няма да изчезнат

Паричните потоци, предназначени за изплащането на пенсиите на гражданите, са гарантирани от държавата. Средствата се получават в отделни банкови сметки на „Български пощи“, които са със специално предназначение, чрез преводи от Националния осигурителен институт. Този процес няма връзка с хакерската атака срещу „Български пощи“, категорични бяха от държавното дружество.