В първия ден на астрономическата зима - прогноза за поскъпване на природния газ до почти 200 лева за мегаватчас. Направи я изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева в ефира на bTV. Причината- динамичните цени на пазара на синьо гориво.

През август имаше драстичен ръст от 60%, което прави близо 300 лв. за мегаватчас.  През септември цените продължиха нагоре - до 353 лв. за мегават, а през октомври синьото гориво отново поевтиня - до 233 лв.


За ноември цените се сринаха с над 47% и достигнаха стойности до 123 лева за мегаватчас. Този месец пък природният газ струва 146 лева.


Какво означава това за сметките на домакинствата

Семейство Богоеви разчитат само на един радиатор, защото едва успяват да покрият сметките си за парно.

„250 лева плащам на месец, парно! Ние само един радиатор в хола ползваме. Той на две не може да загрее. Само на три!", казва Дора Богоева, която е пенсионер.

Тя и съпругът ѝ не получават енергийни помощи. Омбудсманът Диана Ковачева обяви, че е изпратила препоръки до служебния премиер това да се промени.

„Проблемът е, че в момента няма програма за компенсации на битовите потребители и топлофикациите, което означава, че хората изнасят на гърба си тежестта от повишаването на природния газ, която се отразява върху топлинната енергия“, коментира общественият защитник.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" обясни защо цените на газа вървят нагоре - една четвърт от синьото гориво, което ще ползваме през януари, излиза доста по-скъпо от газохранилището в Чирен.

„За разлика от другите месеци, в януари е значителен делът, който добиваме от Чирен. От май до октомври Булгаргаз е длъжен да нагнетява газ - този газ тази година е на много висока цена“, посочи Деница Златева.

Експертите са категорични, че сега газ има, но хранилищата както у нас, така и в други държави, са заредени още през лятото, но скъпо заради голямото търсене тогава.

„Цените стигаха над 300 лева за мегават час и респективно в момента се използва именно този газ. Тогава прогнозите за зимата бяха много по-мрачни отколкото това, което се случва в  момента“, каза Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация.

Семейство Богоеви са готови да пестят повече от всякога.


"Щем, не щем – няма да ядем, дето се вика един лаф. Щото на студено за възрастен човек...Нито да излезеш да се разходиш, и навънка ще бъде студено", коментира Георги Богоев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук