Националната болница по хематология - под лупата на медицинския одит. Здравният ДАНС ще разследва организацията на работата, лечението и хигиената в хематологията. Повод за проверката е сигнал на близките на петима млади пациенти, починали няколко месеца, след като са минали терапия през държавната хематология. Семействата нямат забележки към лечението, но описват липса на хигиена и консумативи, лоша организация в болницата и подозрения за вътрешноболнична инфекция, довела до усложнения и в крайна сметка смърт на синовете им, съобщава Нова телевизия.

Семействата на Мирослав, Кирил и Борислав сега търсят отговори дали краят е можело да бъде друг, почернените семейства пишат сигнали до всички институции и разказват своите истории.

Починалите пациенти са млади мъже между 21 и 40 години. Диагностицирани са с различни хематологични заболявания, които се повлияват от известните терапии. Лекувани са по така наречения „златен стандарт”. Повлияли са се положително от вливанията и са получили усложнения след последните фази на лечението. Момчетата са диагностицирани, лекувани и умират в рамките на по-малко от година.

Доклад на медицинския одит от последните дни установява, че болницата има организационни проблеми, които не са отстранени въпреки предишни предписания. Резултатите от проверката са при ръководството на Министерството на здравеопазването.