Петима млади мъже са приети в УМБАЛ-Бургас със симптоми на остро хранително натравяне, пише Флагман.бг. Туристите били общо шестима, на възраст 20-21 г., дошли от София на 10 август и два дни след това почивката за петима от тях приключила с разстройство, повръщане и висока температура, като се наложило спешно да бъдат транспортирани в бургаската болница.
Последно вечеряли в заведение между Равда и Несебър в близост до Базата на НСА.

РЗИ-Бургас е започнало веднага започнаха проверка по случая. Ето какво уведомиха от Здравната инспекция в свое писмо: 

На 14.08.18г. в РЗИ Бургас е подаден сигнал от родител и от МЗ за хранително отравяне на 5 лица на възраст 20 – 21 г. почиващи в гр. Несебър. Уведомена е ОДБХ гр. Бургас. Веднага беше започнато епидемиологично проучване, при което се установи:

Заболелите са пристигнали от гр. София на 10. 08.2018 г. Настанени са в частна квартира; изхранване - на свободна консумация. На 12.08.20 8г. около 19 ч. до полунощ започват оплакванията с болки в корема, неколкократни повръщания, разстройство - 8-10 пъти, температура 38 “С. Повикан е екип на Бърза помощ гр. Несебър и след преглед всички 5 заболели са транспортирани до Шокова зала на УМБАЛ Бургас.

В квартирата са настанени 6 лица. По данни на почиващите оплакванията са започнали след консумация в Заведение за бързо обслужване, където 5-те заболели са консумирали: кебапчета, пържени картофи, пилешки хапки, таратор, супа топчета около 17:30 ч. Сутринта и шестимата са закусвали форнети. Не съобщават за консумация на други храни през деня, както и на алкохолни и безалкохолни напитки.

При епидемиологичното проучване се установи, че хранителният обект е Заведение за бързо обслужване към База за отдих в гр. Несебър.