Обществена поръчка на стойност почти 23 млн. лв., без ДДС, е обявило Министерството на здравеопазването в предпоследния ден на мандата на Петър Москов. Тя е за "доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика и технически средства за приложението им за 2017 г.".

Документацията за стартирането на процедурата е подписана от заместника на Москов - Адам Персенски на 25 януари 2017 г., който заедно с Москов е с повдигнато обвинение за вноса на турски ваксини. Поръчката е обявена 48 часа преди встъпването в длъжност на служебния вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев, съобщава БГНЕС.


От документацията на обществената поръчка става ясно, че тя е за осем обособени позиции и включва, както следва: ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б; ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, хепатит Б; ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит; ваксина срещу бяс; ваксина срещу коремен тиф; човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска треска; серум противо-антраксен; серум противо-ботулинов.

От общата стойност на поръчката - 23 млн. лв., 7 млн. лв. са по първата обособена позиция, а за втората са над 12 млн. лв. Като това са цени без ДДС. Договорите с изпълнителя на доставките ще бъде валиден от датата на подписването му до 31 декември 2017 г.

Посочени са и прогнозните количества, които ще трябва да бъдат доставени – 180 000 ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, 214 000 ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, хепатит Б, 120 000 ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит. За другите обособени количествата са значително по-малки.

Срокът за подаване на оферти е 01 март 2017 г., а в момента тече 10-дневен срок, в който откриването на процедурата може да бъде атакувано пред Комисията за защита на конкуренцията. От години практиката показва, че компаниите, които произвеждат и държат лицензите за ваксини често атакуват процедурите, обявени от МЗ по Закона за обществените поръчки, което принуждава ръководството на здравното ведомство да сключва директно договори с производителите, без провеждането на търгове. Сред причините, които се сочат е опасността страната да остане без нужните ваксини за новородени.

При приемането на влсатта Илко Семерджиев посочи, че до една седмица ще бъде изготвен цялостен преглед на досегашната работа на екипа на бившия здравен министър Петър Москов.

В края на миналата година премиерът в оставка Бойко Борисов поиска да бъдат спрени всички обществени поръчки. На 28-ми декември се стигна до първия инцидент с тогавашния спортен министър Красен Кралев, който въпреки този призив пусна обществени поръчки за извършване на физическа охрана на сгради и обекти на ведомството и за избор на мобилен оператор за нуждите на министерството.

Поръчките бяха за около 290 000 лв., но бяха спрени след като станаха публично известни. Кралев се опита да оправдае решението си с факта да "не бъде възпрепятствана работата на министерството в първите месеци на 2017 г."