"За съжаление в България има твърде много хора, които продължават да гледат на онова славно минало, като част от "монархо-фашисткото" минало. Нямат нито смелост, нито достойнство нашите политици и историци, за да кажат съвсем ясно, че с онази част от българската история трябва най-много да се гордеем".

Това каза президентът на България (1997 - 2002) Петър Стоянов по време на тържеството за 150-годишнината от раждането на полковник Борис Дрангов, съобщи Darik. Полковник Дрангов е роден на 15 март 1872 година. Остава в историята като един от най-гениалните български военни.

"Балканска война, Първа световна, българско офицерство, което влиза от сражение в сражение. Крайно време е да възстановим тази национална памет. Да бъде тя постоянна част от нашия живот.

Моят баща се е познавал с Кирил Дрангов. До днес поддържам редовни приятелски връзки с Райна Дрангова и нейното семейство. На мен техният спомен ми е много близък, но слава богу, че българското офицерство извади полковник Дрангов от забравата. Имаме нужда от такива вдъхновяващи примери", каза Стоянов.

"Младите хора са част от глобализиращата се реалност и те няма да живеят с клишетата на комунизма", смята Стоянов.

"Не можем да бъдем песимисти. В България има много хора, които са с отворени очи. Ако за хората от моето поколение имаше извинение, че живееха 45 години в една идеологическа кошара, младите вече са отворени. Те имат кръгозор и светът е пред тях. Аз съм оптимист", коментира Стоянов.

Престъпленията на комунизма не се анализират в пълнота, смята той.

"Престъпленията на комунизма и сега излизат, но проблем е това, че излизат факти, а никога не се прави едни цялостен анализ на виновниците. Никога не се прави връзката между палачите от комунистическия режим и днешните притежатели на българските капитали, за да се види колко директна е връзката.

Това деморализира българското общество", каза още Петър Стоянов.