Районният съд във Велико Търново постанови 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок за американец, който шофирал пиян, предизвикал катастрофа и се оказало, че ползва фалшива книжка от Флорида. Пенсионираният янки Роналд Б. трябва да плати и близо 350 лева съдебни разноски, съобщава „Труд”.
Чужденецът е наказан след като пробутал на българските власти подправено свидетелство за управление на МПС, което уж било издадено от щата Флорида. Документът бил съставен на английски език, в него било посочено, че е издаден в САЩ, наподобявал екземпляр на свидетелствата във Флорида от 80-те години на миналия век, но не носел никакви защитни елементи на оригинален документ.
 

Според направена експертиза шофьорската книжка е отпечатана на мастилено-струен цветен принтер върху обикновена хартия, а ламиниращото покритие било изрязано на ръка.
 
До тази експертиза обаче се стигнало, след като доста по-рано шофьорското свидетелство на американеца било отнето, понеже катастрофирал пиян. Произшествието станало на 16 май 2014 г., когато мъжът се блъснал с джипа си „Чероки“. Пристигналите на място служители на КАТ установили, че водачът седнал зад волана с 1.59 промила. Месец по-късно той се сдобил с присъда и глоба, а книжката му била отнета.
 
Човекът обаче решил, че все пак е надхитрил властите и се зарекъл да си върне фалшивия документ, за да продължи да кара с него.
 
Когато изтекло наложеното му след катастрофата наказание, на 27 юли 2015 г., американецът се явил в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Велико Търново, за да си поиска свидетелството. Служителка се усъмнила в автентичността, била направена допълнителна проверка и американският пенсионер за втори път се озовал пред Темида.