Съдът в Бургас остави за постоянно в ареста четирима от организираната престъпна група за кражби и измами с луксозни автомобили. Други двама са с мярка "подписка".

Това е PR акция срещу мен. Полицията от 2020 г. рови схемата за регистрация на автомобили в КАТ-Бургас. Сега искат да оправдаят работата си. Тези момчета тук - Иван Киров-Мисирката, Николай Найденов и брат му Димитър са обвиняеми, защото нищо не са им казали.

През 2011 г. бяха заведени 2 дела срещу мен, лежах 3 месеца в ареста, после година и половина бях под домашен арест. Накрая ме оправдаха. Сега, ако пак лежа в затвора и бъда оправдан, кажете ми, съдията и прокурора ли да съдя. Това обяви пред Окръжния съд на Бургас Стоян Атанасов-Пижака по време на гледане на мярката му за неотклонение, пише "Флагман". 

Той твърди, че е невинен. 

Според прокуратурата и МВР обаче, Пижака е тартор на ОПГ за застрахователни измами и трафик на скъпи автомобили. При престъпната схема са препродадени 39 скъпарски возила на приблизителна стойност 4 млн. лв. Всяка от колите е на стойност от 70 хиляди до 200 хиляди лв. и са произведени от 2020 г. насам.

В съдебната зала не стана ясно каква точно е била ролята на всеки от участниците, но по думите на защитниците им обвинението е като роман, написан от двама полицаи, чиито показания били "copy-paste", а акцията била на база оперативна информация, която не е ясно каква е. 

"Не мога да направя извод за трайно сдружение между обвиняемите и защо това е ОПГ. Защо другите двама, привлечени като обвиняеми - Доника Михова и Тодор Димитров, днес не са на подсъдимата скамейка. Показанията на полицаите не отговарят на обективната истина. Те разказват роман на известен писател, в който четирима души са извършили нещо.

Държавното обвинение твърди, че Иван е намирал гаражи за крадените коли и е закарал Ангел Мечев, който носел в себе си регистрационни номера, до София. Обвинен е, че е в групата заради близките му отношения с Пижака. Това прави ли го част от ОПГ?, аргументира се в съдебната зала адвокат Петър Димитров, защитник на 50-годишния Иван Киров-Мисирката. 

Адвокатът на 34-годишния Николай Наденов  -  Димо Гочев пък твърди, че четиримата обвиняеми дори не се познават. Според него работната версия на обвинителния акт не е издържана и не ставало ясно кой каква роля има в ОПГ-то и в какво точно е обвинен. Освен това адвокат Гочев упрекна прокурора, че е използвал срокът за задържане от 72 часа, за да събира още доказателства и да провежда разпити на свидетели, които днес бяха разгледани в съдебната зала. 

Защитникът на 36 годишния Димитър Найденов - Радослав Пенев посочи, че в разпитите на 16 независими свидетели, нито един не е заявил, че познава Димитър, което значело, че той няма абсолютно нищо общо със схемата с луксозните автомобили. Още повече, разпечатките от телефонните разговори показвали, че между него и Пижака не е имало обаждания, при които Стоян Атанасов да дава указания на Димитър, както твърдяло държавното обвинение. 

Според адвокатът на 55-годишния Стоян Атанасов - адвокат Борислав Янков, обвинението било нескопосано, само се твърдяло, че Пижака е тартор на някакво ОПГ за трафик на луксозни автомобили.

"Как точно е организирал промяната на рамата, как се е снабдявал с неистинските документи и как е ръководил групата, са въпросите, които адвокат Янков зададе на прокурора, подготвил работния обвинителен акт. Самият Янков не разбирал в какво престъпление е обвинен клиента му. 

В 19 часа съдебният състав ще се произнесе дали четиримата участници от ОПГ-то - Стоян Атанасов-Пижака, Иван Киров-Мисирката, Николай Найденов и брат Димитър Найденов ще останат в ареста. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук