Колко пъти се е оказвало, че не можеш да намериш достатъчно сигурни източници и референции за курсовата работа или домашното в училище? Колко часове изгуби, търсейки правилните думи? Дали да ползваш онзи хубав цитат, който толкова често е препечатван в интернет с незначителни разлики, че на практика е невъзможно да се проследи оригиналът? Струва ли си да се притесняваш от лоша оценка заради плагиатство? Да, не си единственият, който си задава тези въпроси. И не - рискът може да се сведе до нула.

За щастие, вече има лесно, бързо и надеждно решение за всеки ученик и студент. Запознай се с Plag.bg - иновативната платформа срещу плагиатството, която дори не изисква регистрация. Услугата ще ти помогне да предаваш оригинални писмени работи, да усъвършенстваш уменията си и да изкарваш по-добри оценки. Как става това? Като откриваш всеки копи-пейст пасаж и точния първоизточник сред милиони публикации в интернет, при това на различни езици. Системата работи безотказно, без значение дали става дума за разработка от 2, 20 или 100 страници.

Така няма как да предадеш писмен проект или курсова работа с изплагиатствани пасажи. Точно това ти трябва, нали? Добрите вести не свършват дотук. Софтуерът ти дава възможност за директна редакция, така че коректно да преразкажеш или да цитираш оригиналния източник. Не забравяй - колкото по-специализирана е дадена курсова работа, толкова по-внимателно тя се гледа под лупа за плагиатство от преподавателите.

Технологиите влизат в час

Преди да разкажем по-подробно как работи платформата, нека да напомним, че плагиатството е сериозно нарушение на правилата в училищната и академичната система. В днешния технологичен свят библиотеките са отживелица за много млади хора, но виртуалното пространство също крие недостатъци и може буквално да “изяде” времето за писане, докато търсиш коректни източници, които да използваш. Нещо повече, плагиатството не само те заплашва със слаба оценка. То пречи на критичното мислене и изграждането на собствен стил на писане, вреди на креативността.

Да използваш думите и идеите на друг, без да му припишеш кредит, не е просто на форма на кражба и нарушение на етичните правила. Това е може да ти докара сериозни неприятности в бъдеще, ако се превърне в практика - загуба на репутация, професионални затруднения, отнемане на лиценз и други. Неслучайно периодично от медиите научаваме за професори, адвокати, инженери или други експерти, които са останали без работа, заради плагиатство в научните им дисертации.

Плагиатството може да бъде и съвсем неволно, затова е добре, че имаш възможност да провериш работата си. Това се дължи най-вече на липса на достатъчно знания по отношение на правилата за цитиране и позоваване, неумения за преразказ на текст със свои думи и подценяване на материята. А сега - ето подробности за страхотните функционалности на Plag.bg.

Защо да използваш платформата?

Сайтът ти дава възможност да проверяваш файлове с всякакъв обем. За да определи уникалността на текста, софтуерът го сравнява със стотици хиляди публикации онлайн, включително и на чужди езици. Услугата е сигурна, тъй като е защитена с протокол за криптиране SSL. Това означава, че поверителността на документа е гарантирана и няма как да “изтече” в интернет за публично ползване. Така че - няма поводи за притеснения.

Единственото, което трябва да направиш, е да прикачиш съответния документ в .doc, .docx или .odt формат. Припомняме - регистрация не се изисква. След като оценката е готова и направиш редакции, просто изтегли документа - и си готов да го предадеш на преподавателя. Чудесно за дипломната ти работа, нали? Ако не си сигурен откъде точно е взет даден цитат, няма проблем - платформата ще намери оригиналния линк и ще ти предложи да го добавиш.

Най-хубавото е, че услугата е безплатна в основната си част - бърз резултат за плагиатство.  За допълнителни услуги, като например професионална помощ от редактор, ще ти трябва абонамент. Това се отнася и за подробната оценка на качеството на текста. Другото предимство е, че директно добавяш липсващите линкове към използваната литература в документа. Това е още една от уникалните характеристики на услугата, която ще ти спести часове ровене в интернет.

Софтуерът те улеснява максимално, като маркира всички директно изплагиатствани пасажи, неправилни цитати и липсващи линкове, за да изчисли процента на сходство с други онлайн източници. Оценката за концентрация ще те ориентира  как са разпределени съвпаденията в документа. В червено ще видиш изплагиатстваните пасажи със 100% сходство спрямо други публикации, включително и научни такива, в оранжево - рисковите и недобре перифразирани изречения, а в лилаво - липсващите източници и неправилни цитати.

Препоръчително е да ограничиш резултата за сходство да 5%, а този за концентрация - до една звезда. Ако изпълниш тази цел, значи работата ти е перфектна. И така - открий грешките, коригирай ги и предай оригинална писмена работа, която ще ти донесе успех. Ще се съгласиш, че това е най-добрият вариант, нали?