Стряскаща статистика от нашата страна. Най-малките наркозависими, регистрирани у нас, са едва 10-годишни. А малолетните, които употребяват дрога, се увеличават. Причината е, че наркотиците стават все по-леснодостъпни, а липсата на превенция в ранна детска възраст увеличава случаите на дрогирани деца.

17-годишният Димитър от Бургас е ученик в 11-ти клас. Казва, че неговите съученици масово употребяват цигари. Злоупотребяват и с наркотици, а това буди страх в останалите им връстници.

"Винаги има някакво такова притеснение, тъй като ти не знаеш човекът какво си мисли с употребата на такива наркотични вещества. То може да му е всичко в главата. Всичко мисля, че идва от вкъщи и от родителите, защото не обръщат достатъчно внимание на децата си", каза Димитър Дугов, 17 г.

Амфетамини, метамфетамини, марихуана-достъпни и евтини. С неясен състав и опасни, но се превръщат в интересно забавление за най-малките.

"Най-малките, които употребяват са на 10 години вече. Такава е тенденцията, че все повече и повече пада възрастовата граница. Аз съм работила с деца, които от 12 употребяват, но статистиката е, че възрастовата граница пада", смята Снежана Тихолова, психолог.

А причината често се крие в желанието за подражание.

"Има деца, които са от много добри семейства, отличници в училище, но за съжаление се поддават. Пробват, от любопитство, покрай приятели. Малък процент са тези, които успяват да се откъснат. Много е важна средата, семейството, подкрепата на семейството", подчерта Снежана Тихолова, психолог.

Юристи напомнят, че през последните години много от побоите, кражбите и катастрофите са причинени от пияни или дрогирани лица.

"Тук даже не говорим за лица, които са вече сериозно зависими. Тук говорим от елементарна употреба макар и в единица състояние. Което прави доста сериозно отношението като причинно-следствена връзка с последващи неразрешени от закона действия", смята Николина Асенова, адвокат.

Законът обаче не води до сериозни наказания за малолетни, които го престъпват.

"Непълнолетните лица носят наказателна отговорност само над 14-годишна възраст до 18-годишна и то, ако осъзнават свойството и действието на извършеното от тях", обясни Николина Асенова, адвокат.

"Имат чувство за безнаказаност примерно в нашата държава и затова си позволяват да употребяват такива наркотични вещества и синтетика", сподели Димитър Дугов, 17 г.

Първата среща с наркотиците е лесна-най-често в районите около училищата или в квартала. Според психолози шанс за ефективна превенция е доброто взаимодействие между деца, родители, учители и експерти, за да не се превърне тази зависимост в пандемия сред младите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук