Ядем масло, същото като преди 2 години. Няма никакво подобрение от резултатите, направени тогава. Това заяви Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ в ефира на Нова телевизия по повод шокиращото изследване, за което съобщихме вчера.
"Много се надявах, че растителните мазнини няма да ги има в маслото. Най-сериозното е и най-новото – влагането на този нетамицин, който е и химикал, и алерген", добави той.

На въпрос какво опасно би могло да се случи с нас, ако хапнем масло, Николов заяви: "Примерно вие имате склонност към алергия, взимате си масло и се чудите после откъде ви е дошла алергията, не знаете какво да правите".

Виж ощеРазтворимите супи атакуват здравето - чети в www.zdrave.to.

Той добави, че 47% вода се съдържа в маслото, което е фрапантно и е много над нормата. Тъй като това води до бързото му разваляне, се слагат различни препарати, които да компенсират това.

В студиото беше и проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Той заяви: "Разбира се, че нетамицинът е опасен, щом не е разрешен. Това е химично съединение, което може да увреди различни системи в организма, ако се приема в по-голямо количество. Все пак надяваме се да не се стига до чак такъв прием".

"Всяко едно нещо, добавено към натурален продукт, го прави опасен. Тези млечни мазнини също, щом са вложени, трябва да са сложени на друг щанд и хората да знаят, че това са имитации", добави той.