Само след броени дни големият оперен певец Пласидо Доминго ще празнува своя 80-годишен юбилей. Испанският тенор остави зад гърба си не едно житейско изпитание, но победите и аплодисментите, които завоюва, са несравнимо повече.
Миналата пролет 79-годишният Доминго преживя коронавирус. Два дни след полет за Мексико на 13 март той лежа в болница, но за щастие бързо се възстанови и скоро сам успокои почитателите си, че е у дома и се чувства добре. “Мислите ми сега са със страдащите и с всички, които щедро работят, за да спасяват хора. Благодаря на всички за обичта и още веднъж препоръчвам да си стоите у дома. Ще се видим скоро”, добави Пласидо Доминго. 

Тъй като през 2019 г. световноизвестният оперен певец беше обвинен в сексуални посегателства, след като се излекува от коронавируса, той възвърна гласа си и обяви на всеослушание:

- Аз се промених. След като се разбра, че имам Ковид-19, си обещах, че когато се възстановя, ще се преборя да измия петното от името си. Никога през живота си не съм насилвал никого. И това ще го повтарям, докато съм жив!, заявява развълнувано музикантът в интервю пред италианския вестник “Република”. Много от тези, които са общували с мен, знаят, че никога не съм се държал като преследвач, агресивно и непристойно”, каза певецът.

Той отхвърли всички обвинения и подчерта, че никога на никого не е обещавал роля или успешна кариера и на никого не е попречил да изгради такава. Въпреки това Доминго кавалерски се извини на жените, които го обвиниха в сексуално посегателство и чиито спектакли са били отменени през годините.

- Тези неверни твърдения дестабилизираха семейството ми и мен самия. Те ми причиниха повече страдания от самия вирус. Сега аз не мога да пея в някои държави, като в САЩ и в моята страна Испания. А това във всички случаи не е изборът на моята публика, която непрекъснато ми изразява своята подкрепа. Но какво да се прави, такъв е животът, коментира тенорът.

Затова пък Владимир Путин предложи на Пласидо Доминго да стане член на Съвета по култура и изкуство към Президентството на Руската федерация, както съобщи самият певец.

- За мен би било чест да приема това предложение, но за съжаление плътният график на гастролите ми не ми позволява засега. Все пак имаме договореност за бъдещо сътрудничество и през този театрален сезон аз няколко пъти ще се връщам в Москва. Имах 10 чудесни дни в Москва и най-вече в Болшой театър, където се състоя моят диригентски дебют (на тази сцена), 46 г. след певческия ми дебют там.

Болшой е един от най-величествените театри, където съм гастролирал Той има особена атмосфера и за мен е чест да излизам на тази легендарна сцена, добави в интервю Пласидо Доминго, който винаги е демонстрирал специално отношение към Русия.
Тримата велики тенори - Доминго, Карерас, Павароти

По повод на гастрола си той даде обширно интервю за ТАСС, малка част от което ви предлагаме.

- Какво мислите за представления без зрители? Имат ли еднаква енергия и би ли ви било по-лесно/трудно да се представяте по този начин?

- Без публика няма енергия и адреналин. Досега, въпреки ограниченията, за да гарантирам безопасността на всички зрители, не ми се е налагало да пея в напълно празен театър. Публиката е част от представлението, която оживява сцената всяка вечер: въпреки че в залата има по-малко хора, усетих цялата топлина на публиката, сякаш тя беше пълна.

- С възрастта и как успявате да запазите гласа си?

- Разбира се, той се промени, но в известен смисъл стана по-лесно, защото през годините натрупах опит. Сега трябва да се грижа по-добре за себе си, като отделям достатъчно време за почивка, упражнения и здравословно хранене.

- Имате ли любима опера?

- Невъзможно е да се избере една любима опера, би било несправедливо спрямо останалите.

- В едно от интервютата си казвате, че девизът ви в живота е: “Когато си почивам, ръждясвам”. Как се справихте с принудителната карантина?

- Всъщност, след като се излекувах от COVID-19, започнах да отделям време за упражнения и физическа активност всеки ден. Това много ми помогна. И тогава се съсредоточих върху пеенето, за да се приготвя за това, което бях планирал.

- Как се справихте с липсата на мачове и състезания в карантина? Какво направихте по време на самоизолация?

- Харесва ми футболът, който също се смята за форма на изкуство, така че когато исках да се разсейвам, гледах “исторически” мачове и при всички случаи имаше много спортове по телевизията. Намерих време и за четене.

- Как ви промени самоизолацията? Страхувахте ли се за живота си и близките си заради коронавируса?

- Съпругата ми и аз имахме COVID-19. Болестта и изолацията ни позволиха да оценим по-простите неща, дадоха ни нова енергия и воля за живот и най-вече допълнително укрепиха връзката между нас и близките, които не можехме да видим и прегърнем в онези дни.

Любопитно е, че Пласидо Доминго стъпва на сцената за пръв път на 10-годишна възраст. На 20 вече дебютира като оперен певец. Днес испанският тенор има изключително успешна международна кариера. Независимо дали пее Вагнер или Верди, оперни арии или народни песни, класика или поп - Пласидо Доминго е сред най-забележителните тенори на нашето време и продължава да радва с гласа си почитателите на оперното изкуство по цял свят.

Валерия ИВАЙЛОВА