Областният управител на Варна Марио Смърков отмени заповедта за забрана на движението на автомобили по крайбрежната алея от Рибарския плаж до Втора буна. Тя бе издадена на 8 юли миналата година от предшественика му Благомир Коцев.

Според становище на ДНСК, потвърдено от МРРБ, отсечката има статут на улица и отговорността за нея е на кмета на Варна. Той е уведомен и в 14-дневен срок трябва да реши какъв да е режимът на движение по алеята.

"Дотогава достъпът на коли по нея ще остане забранен", съобщи Смърков, цитиран от "Труд".

Той посочи, че проверки на областната администрация в над 100 държавни терена в Приморския парк са установили множество нарушения. В местността "Салтанат" в предаден за безвъзмездно ползване на общината терен собственици на съседни частни имоти са обособили алея с паркинг.

Административно дело се води и за поставените от стопаните на ресторант "Хоризонт" върху държавна земя временни обекти без договор за наем.

Установени са и други случаи на завзети от частници терени в парка, върху част от които има поставени фургони и съоръжения. Идентични нарушения са открити и в курорта Св. св. Константин и Елена, както и на буната на Траката.

Там два ресторанта са разположили маси и столове, без да имат документи за ползване на терена. Брегоукрепителното съоръжение е пълно с паркирани коли, което е недопустимо, посочи Смърков и допълни, че е настоял полицията да упражни контрол в района.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук