Общопрактикуващият д-р Мария Кавукджиян от Бургас и медицинската сестра Мария Стоноява разказаха на какъв абсурд е подложена тяхна пациентка.

Историята е доста нелогична на фона на цялата паника, която се създаде около плъзването на коронавируса и множеството апели по социалните мрежи и медиите за търсене на незабавна помощ при наличието на дори и най-малкото чувство на отпадналост, пише "Флагман".

Оказва се обаче, че нещата невинаги са толкова лесни или просто здравните заведения и схемата им ги усложняват. 60-годишната Любов Керацинова от Бургас, пенсионерка, онкологично болна, е пациентка на д-р Мария Кавукджиян.

При посещението си при нея обаче става ясно, че жената има всички онези симптоми, за които близо 4 месеца слушахме по телевизията. Като следва практиката, джипито я праща при инфекционист, който да докаже наличието на заразата.

Проблемът е, че жената не може да си позволи да задели от минималната си пенсия средства за PCR тест и бива отхвърлена от няколко медицински заведение в града.

„Направихме й нужните изследвания, които показват, че има типичната картина на ковид. Пуснахме и рентген на белия дроб. С всички възможни направления обаче не можем да я пратим в болница, защото нямала PCR тест. Това е парадокс”, обясни мед. сестра Стоянова.

В продължение на 7 дена бургазлийката е с температура и разстройство, а медикаментите, изписани от джипито няма как да й помогнат. В Инфекциозното и Спешното буквално си „подхвърлят” случая на жената, докато РЗИ-Бургас не взе мерки, твърди още медицинската сестра Стоянова.

Тази сутрин джипито се е обърнало към РЗИ-Бургас, за да потърси помощ за тяхната пациентка. Впоследствие на възрастната жена е осигурен безплатен PCR тест, от който резултатите ще излязат тази вечер, а през това време не се знае дали ще оживее, тъй като здравословното й състояние е доста критично, разказва още Стоянова.