Майка, зарязала 9-годишния си син сам на улицата да проси посред зима, да взима наркотици, а впоследствие да се разболее от СПИН, се размина с 1000 лева глоба. Това е само едно от общо 7-те дела за родителска небрежност, решени през миналата 2018 година, съобщава "Телеграф".

Справка в Националния център по обществено здраве и анализ показва, че през миналата година общо 65 деца са загинали при инциденти. Съдилищата у нас са осъдили 8 души за родителска небрежност, повечето на глоба или пробация с обществено порицание - прочитане на присъдата по радиото.

Само една жена е била пратена зад решетките за 4 месеца при общ режим заради обременено съдебно минало.

Едва през март миналата година Софийският градски съд се произнася по случай от февруари 2011 г. Тогава ромка с общо 12 деца оставила едно от тях само вкъщи. 9-годишният Сашко ходело да проси на "Сточна гара" с други деца. Било голо, гладно и мръсно. Започнало да взима наркотици, да диша лепило. Майка му изобщо не се интересувала от него. От делото става ясно, че детето никога не е ходило на лекар. Едва по-късно се разбира, че момчето е ХИВ-позитивно. Детето било прибрано от социалните работници и настанявано няколко пъти в кризисни центрове и домове, откъдето бягало многократно, за да се върне на улицата.

Първоначално майката била оправдана от Софийският районен съд, но градските магистрати я признали за виновна и ѝ наложили административно наказание - глоба от 1000 лева.

Единствената ефективна присъда също е на многодетна майка от малцинствата. Решението е на магистратите в Кърджали. Ромката е пратена 4 месеца в затвора, защото не положила достатъчни грижи за 4-те си деца.

През 2016 г. ромката си намерила нов мъж и заминала с две от малолетните си деца на село. Другите две оставила в Кърджали, където започнали да просят, за да изкарват пари за хляб. В същото време майката заедно с другите две деца, също започнали да просят. Децата са били настанени в кризисни центрове от социалните работници. Майката си признала и така съкратила престоя зад решетките. Магистратите ѝ наложили и обществено порицание - присъдата била прочетена три последователни дни по радиото.