Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отделя близо 1 000 000 лв. от бюджета, предоставен от държавата за нуждите на съдебната система за 2021 г., за справяне с последиците и превенция на разпространението от COVID-19, пише "Правен свят".

Решението за това идва след писмо, постъпило до кадровия орган, с което министърът на финансите Кирил Ананиев е призовал ВСС да отдели средства в размер, какъвто е възможен, за подпомагане на системата.

“В условията, в които пандемията се вихри стремглаво, постоянно се откриват COVID-отделения и болните се увеличават всеки час, ние можем да направим тази стъпка. Отделянето на сумата около 1 млн. лв. би могло да се покаже като жест към Министерството на здравеопазването и другите пряко свързани с пандемията институции и органи за справяне с кризата.

Средствата могат да отидат било за ваксини, ако такива изобщо са нужни, оборудване и други разходи. Нека проявим разбиране и солидарност“, разясни представляващият ВСС и председател на Бюджетната комисия Боян Магдалинчев.

След трикратно призоваване към колегите си за излагане на становище Магдалинчев подложи на гласуване предложението, като единствената „против“ се оказа Атанаска Дишева.

Изневерявайки на обичайната си практика да мотивира всеки свой вот детайлно, обстоятелствено и често пъти излишно протяжно, този път тя не изложи никакви аргументи в посока на това защо не е съгласна ВСС да помогне на здравните власти в кризата. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пък демонстративно се изключи от гласуването по точката.