2016 г. бе една много силна година за България, една година, в която България стоеше добре, получи огромно международно признание, в която ние имахме рекорден ръст на икономиката за годините след началото на световната криза, рекордно ниска безработица, година, в която България постигна много както в икономически, така и във външнополитически план.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Плевнелиев отбеляза, че през 2016 г. е имало рекорд за брой посещения на чуждестранни държавни глави в страната, 25 президенти посетиха България в рамките на годината и това е доказателство за едно постижение на България - България получава признание за своята балансирана и принципна външна политика, за своята активна позиция на международната сцена, посочи държавният глава. Ние даваме решения, отстояваме позиции, ние сме фактор, каза Росен Плевнелиев и посочи, че в региона сме приятел с всички, в ЕС - доверен партньор, а в НАТО - силен съюзник.

Постигнахме много и гледаме с увереност напред, посочи президентът. Той каза, че през 2017 г. безспорно предизвикателствата няма да намалеят. На фона на извънредната нестабилност по света, на рекордния брой кризи, бежанци, терористични атаки, България стои добре, отбеляза Росен Плевнелиев и допълни, че българската икономика върви напред, безработицата е била ниска, а доверието на пазарите, стрес тестовете на банките, оценките на инвеститорите и партньорите казват едно - "ние ви се доверяваме, а перспективата пред вас е стабилна, с растеж". Президентът увери, че ще надградим постигнатото и че в президентската институция ще има приемственост.

Независимо от извънредните парламентарни избори, България ще продължи по избрания път, ние ще продължим да бъдем достоен член на ЕС, доверен партньор в НАТО, добър приятел на всички в региона, отворени за търговия, приятелство и сътрудничество с всички по света, заяви Плевнелиев. Той припомни, че през 2017 г. честваме 10-годишнината от присъединяването ни към ЕС - съюз за мир, за човешки права и свободи, за демокрация и върховенство на закона. България се гордее със своето членство, посочи държавният глава. Разбира се, има много проблеми в държавата, има дълъг път пред нас, но посоката е правилна и ние сме мотивирани да продължим напред, каза още Росен Плевнелиев. Ние ще допринесем за силен и обединен ЕС, за силно трансатлантическо сътрудничество, ще продължаваме да подкрепяме всеки проект, всяка инициатива, всяка инвестиция, която придвижва България напред и нагоре към все по-силната интеграция със семейството на демократичните държави, декларира той.

И днес, когато в света и в Европа за съжаление имаме разделение, противопоставяне, имаме едни държави, които вярват във върховенството на закона - България е там, и едни други държави, които вярват във върховенството на геополитиката и на интересите, ние ще продължаваме да подкрепяме международния правов ред, силата на закона, а не на оръжията, и ще продължаваме да работим за това България да бъде достоен член на световното прогресивно човечество и демократичното семейство, посочи държавният глава. България е мирна и коректна държава, на която може да се доверите, отбеляза Росен Плевнелиев. България ще е толкова голяма, колкото са големи нейните амбиции, колкото е голяма нейната мечта, уверявам ви, ще бъдем амбициозни, ще гледаме напред и нагоре, заяви президентът, цитиран от БТА.