Първите тестове на колегите на заразения с коронавирус д-р Димитър Деликостадинов от болница "Пълмед" са отрицателни, съобщиха от здравното заведение, цитирани от "Марица".


БЛИЦ по-рано днес първи разкри името на заразения пациент.

52-годишният специалист е под карантина вкъщи от 6 дни и е в добро състояние. Спешното отделение, в което е работел д-р Деликостадинов, е преместено, а помещението е дезинфекцирано. Болницата е предприела всички нужни мерки за обезопасяване и работи нормално, добавиха от "Пълмед".

На сайта на здравното заведение излезе и съобщение, от което става ясно, че болницата извършва тестове за Covid-19.

Ето и цялата позиция на "Пълмед":

Уважаеми пациенти,
Искаме да Ви умерим, че медицински комплекс „Пълмед“ спазва всички предписания и мерки по превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус на Министъра на здравеопазването, РЗИ-Пловдив, както и Националния щаб. Още от първите случаи на заразени с коронавирус в България на територията на комплекса са разпоредени специални мерки, гарантиращи безопасността, както на пациентопотока, така и на медицинския персонал.
  
На територията на Спешното отделение в „Пълмед“ е установен положителен резултат за наличие на коронавирус на член от персонала, работещ в него, същият се е самоизолирал веднага. Въпреки това са направени тестове на контактни от Референтна лаборатория, резултатите от които се очакват. 
  
 „Пълмед“ разполага с лаборатория, която може да извършва диагностика за SARS- COV- 2 ( COVID – 19) с PSR метод. Пробовземането се осъществява извън лечебното заведение в обособено за целта място (кабината зад Аптека Пълмед) от 12:00 до 14:00 ч. всеки ден .
Резултатите от пробите се предоставят в рамките на 48 часа, в зависимост от натовареността на лабораторията. При необходимост часовете за пробовзимане, ще бъдат увеличени.