През октомври средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса.

Валежните периоди за месеца са в края на първата десетдневка и началото на втората десетдневка, както и през третата десетдневка - от 20 до 27 октомври.

Тази година октомври се очаква да бъде със средни температури с 1, 2 градуса над нормата - от 17 до 22. Валежи под средните, пише "Труд".

Месецът ще започне със слънце и температури в населените места от 20 от 26 градуса. От 9 до 10 октомври се очаква дъждовно време, с максимални температури между 17 и 23 градуса.


Повече валежи, 10-15л/м2, се очакват над северната половина от страната. От 11 до 16 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури до 25 градуса.

Ще бъде подходящо както за туризъм във високите части на планините. Периодите с валежи са: от 17 до 18 октомври, със слаби валежи (под 5 л/м2) в крайните северните райони и от 20 до 22 октомври - валежи в южните и източни райони до 15 л/м2, над Дунавската равнина под 5 л/м2.

По планините, над 2200 м надморска височина, ще превали и мокър сняг. От 25 до 31 октомври чувствително ще се понижат температурите- от отрицателни сутринта до 10,12 градуса през деня. Ще има мъгли в низините и ниски облаци по Черноморието.

Средноденонощните температури постепенно се понижават от 15, 17 градуса в началото на месеца до 7, 10 в края. Въпреки че денят също намалява, в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса.

Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези явления са най-чести в низините, котловините и около водните басейни през ясните нощи.

Народна метеорология

Слънчев Петковден води люта зима

Октомври е месецът на Златната Есен. Лятото вече е позабравено, а зимата е все още далече. През този месец най-често господства антициклоналния тип време - нощите са хладни, а през деня е слънчево и топло.

Чести са и нахлуванията на сравнително студени континентални въздушни маси от североизток. Обикновено след такива застудявания на места в Добруджа и Лудогорието се образуват и първите есенни слани.

Южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо. На този ден ако грее слънце, зимата ще е лоша. Каквото е времето на Димитровден (26 октомври), такова ще бъде по Коледа. Ако вали, ще вали и на Гергьвден.

Геомагнитна активност

Внимаваме в дните от 21-ви до 25-и

Месецът ще започне със слаба геомагнитна активност. Временно геомагнитната активност на 10 октомври ще се повиши като на Балканите не се очакват магнитни бури.

От 21 до 25 октомври се очаква повишена активност, на 23 октомври с условия за слаби геомагнитни бури и на средните ширини, включително и на Балканите.

След 25 октомври земното магнитно поле ще се успокои и през повечето дни ще бъде спокойно.

През дните с повишена геомагнитна активност е препоръчително да пием повече вода и да намалим солта в храната. Пресните плодове и зеленчуци, ядките и млечните храни ще ни помогнат да балансираме кръвното си налягане.

Сънят е важен в периодите на магнитните бури, така че отделяйте достатъчно време за почивка.

От НИМХ също направиха прогноза какво време ни очаква през месец октомври. От Института вещаят истинска августовска жега и температури до 36 градуса. Ето какво прогнозират те: 

Температури над нормата се очакват за месец октомври. Най-топло ще бъдат около средата на първото десетдневие. Температурите на повечето места ще са между 28° и 33°, но в отделни райони ще достигнат 35°-36°. Най-ниските ще са между минус 1° и 4°, съобщават от НИМХ.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде под нормата, която за югоизточните райони е между 60 и 90 л/кв.м, за останалите - между 40 и 60 л/кв.м, в планините — от 80 до 100 л/кв.м.

След захлаждането в края на септември, още в началото на октомври от юг ще се пренасят топли въздушни маси и температурите бързо ще се повишават. В периода 3-6 октомври вятърът в източната половина от страната временно ще е силен и преобладаващите максимални температури ще са над 25 градуса, на отделни места, чувствителни на южен вятър, ще достигат до 35˚-36˚.

Около 6-7 октомври ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд. През следващите дни температурите постепенно ще се понижават, но ще остане сравнително топло.

Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В самия край на десетдневието се повишава вероятността за превалявания.

През второто десетдневие температурите отново ще бъдат по-високи, но все пак по-близки до нормалните. В началото и в края облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. През периода 12-18 октомври времето ще е променливо, на места с превалявания.

През третото десетдневие температурите ще са около обичайните. През първата половина от периода отново има вероятност за превалявания. През втората тенденцията е да има повече спокойни и сравнително топли дни, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове.Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.